Bebek Fetüsleri ilgi odağı

TAKİP ET

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi'nde insanların eskiden tedavi edildiği cerrahi aletler sergileniyor. Müzede en çok ilgiyi ise bebek fetüsleri görüyor

Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan TCDD'ye ait tarihi tren bakım atölyesi restore edilerek, Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi'ne dönüştürüldü. Müzede sergilenen eserler genellikle 18 ve 19. yüzyıla ait.

Müzede üzerinde halen askerlerin kan ve ter izleri bulunan sedyeler, hastanelerde eskiden kullanılan hasta destek ürünleri, fetüsler, protez-ortezler, kadın doğum, kulak burun boğaz, diş tedavisinde ve göz muayenesinde kullanılan eski cerrahi aletlerin yanı sıra Samsun'da üretilen cerrahi el aletleri sergileniyor. Müzeyi 2022 yılında yaklaşık 100 bin kişi gezdi.

İNSAN KALPLERİ VAR
Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi Koordinatörü Tuğba Kıyıcıoğlu, "Müzemizin içerisinde 18 ve 19. yüzyıla ait eserler bulunmaktadır. Boşaltma kapları, termoforlar, tartılar, bastonlar, koltuk değnekleri, hasta sandalyeleri, masaj aletleri, mor ışın aletleri, protezler, ortezler ve fıtık bağları dahil daha birçok aletler müzemizde bulunmaktadır. Aynı zamanda OMÜ Anatomi Ana Bilim Dalı'ndan bizlere verilmiş olan fetüslerimiz vardır. İnsan kalplerimiz de mevcuttur. Özellikle sedyelerimize ve fetüslerimize yoğun bir ilgi bulunmaktadır" dedi.

İHA

 

Cerrahi Aletler ve Sağlık Müzesi'nde yer alan eserler, yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor. 2023 yılında 500 bine yakın ziyaretçi bekleniyor.