Biden, Gazze Sahiline Geçici Liman Kurulması Talimatını Verdi

TAKİP ET

ABD Başkanı Joe Biden, yıllık Birlik Durumu konuşmasında, İsrail'in sorumluluk alması gerektiğini vurgulayarak, Gazze kıyısına geçici liman kurulmasını emretti.

Kongre'ye yönelik yaptığı konuşmada Başkan Joe Biden, Gazze'deki durumu ele alarak günlük insani yardımın arttırılması amacıyla Gazze sahiline geçici bir liman kurulmasını emrettiğini açıkladı. Ancak Biden, İsrail'in bölgedeki sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasında Biden, 7 Ekim'deki Hamas saldırısını, İsrail'in "Holokost'tan sonraki en kanlı günü" olarak nitelendirirken, İsrail'in Hamas'a tam yanıt verme hakkını savundu. Ancak buna karşılık, İsrail'in saldırılarında sivilleri hedef almaktan kaçınma sorumluluğunu vurgulayarak, "Bu savaş, Gazze'deki önceki tüm savaşların toplamından daha fazla masum sivilin hayatına mal oldu." dedi.

Biden, ABD askerlerinin Gazze'ye ayak basmayacağını belirterek, Amerikan ordusuna Gazze sahiline geçici bir liman kurulması talimatını verdiğini açıkladı. Geçici limanın, Gazze'ye deniz yoluyla daha fazla insani yardımın girişini mümkün kılacağını söyledi. Ancak bunun yanında, İsrail'in daha fazla insani yardımı kabul etmesi ve yardım çalışanlarının güvenliğini sağlaması gerektiğini vurgulayarak, "İnsani yardım, bir pazarlık aracı veya ikincil bir konu olamaz." dedi.

Biden ayrıca, İsrail-Filistin sorununa kalıcı siyasi çözüm olarak iki devletli çözümün gerekliliğini bir kez daha dile getirdi.

joe biden gazze geçici liman talimatı filistin-israil savaşı ABD gündem dünya samsunhaber haber politika