Bilim İnsanları Yapay Testis Geliştirdi: Erkek Üreme Sağlığına Yönelik Yeni Bir Atılım

TAKİP ET

İsrail'deki Bar-Ilan Üniversitesi'nden bilim insanları, laboratuvar ortamında üretilen 'yapay testisler' ile erkeklerin üreme sağlığı sorunlarına yönelik önemli bir adım attı.

Bar-Ilan Üniversitesi'ndeki bilim insanları, laboratuvar ortamında ürettikleri "yapay testisler" ile erkeklerin üreme sağlığı sorunlarına yönelik çığır açacak bir çalışmaya imza attı. "Laboratuvar testisleri" adını verdikleri bu yapay organlar, sperm ve testosteron üretiminde kritik bir rol oynayarak, dünya genelinde her 12 erkekten birini etkileyen cinsiyet gelişimi bozukluklarına (DSD) ve erkek kısırlığına çözüm olabilir.

Yapay testislerin, doğal fare testislerine benzer bir yapı ve işlevselliğe sahip olduğu belirtiliyor. Fetal cinsiyet belirleme konusunda uzmanlaşmış Dr. Nitzan Gonen ve ekibi, fare testislerinden elde edilen hücrelerden kültüre edilen bu yapay organların, cinsel gelişim ve kısırlık sorunlarına yönelik terapötik uygulamalara dönüştürülebilecek umut verici bir model olduğunu ifade etti.

Dr. Gonen, Haaretz'e verdiği demeçte, "Doğurganlık klinikleri erkek kısırlığına neden olan bazı sorunları tanımlayabiliyor, ancak bu sorunların altında yatan genetik mutasyonları veya testis işleyişindeki detayları anlamak zor. Artık ürettiklerimiz sayesinde bu konuları daha yakından inceleyebileceğiz" dedi.

Bu başarı, biyologların daha önce kök hücrelerden beyin, böbrek ve bağırsakları taklit eden organoidler üretmeleriyle benzerlik gösteriyor. Gonen'in ekibi, bu yapay testislerin, erkek üreme sağlığı alanında daha fazla anlayış ve çözüm sunma potansiyeli taşıdığına inanıyor.

sağlık bilim buluş araştırma