Bir skandal Daha! Tehlike Büyük, Denetim Yok…

TAKİP ET

Bir skandal daha! Tehlike büyük, denetim yok…

Yem fiyatlarıyla birlikte elektrik, çoban ve diğer işçilikler de eklenince bir koyunun üreticiye sezonluk maliyeti 5.500 liraya çıktı.

Buna karşın canlı bir koyunun fiyatı ise 1500-2000 lira arasında değişiyor. Hal böyle olunca besiciler önümüzdeki kış sezonunda daha fazla zarar etmemek için eldeki gebe hayvanlarını kesime göndermeye başladı.

Gebe hayvanların Diyarbakır’daki üç büyük mezbahanede kesilmesi tepkilere neden olurken, canlı hayvan pazarında da benzer görüntüler yaşanıyor.

SUR’DA 5 AYRI NOKTADA KAÇAK KESİM

Sabah erken saatlerde komşu il ve ilçelerden pikap ve kamyonetlere yüklenerek hayvan pazarına yavru kuzularıyla birlikte getirilen küçükbaş hayvanların küpesiz oldukları gözlendi.

Hayvan pazarı girişinde gerek belediye, gerekse tarım il müdürlüğü yetkililerinin gerekli denetim mekanizmalarını işleterek burada hayvanların öncelikle küpe kontrolü ve hastalık taşıyıp taşımadıklarına ilişkin rapor ve tutarak hazırlamaları gerekirken, hiçbir denetim olmadan yüzlerce küçükbaş hayvan küpesiz olarak kaçak şekilde satışa sunuluyor.

Celepler tarafından kasaplara satılan hayvanlar Diyarbakır'ın Sur ilçesinin Ben u Sen Mahallesi’ndeki 5 ayrı noktada her türlü hijyen ve denetimden uzak merdiven altı kaçak mekanlarda kesiliyor.

YOLLARDA VE PAZARDA HİÇBİR DENETİM YOK

Sabah 06.00 ile 10.00 arasında kesimi yapılan hayvanların etleri kamyonet, pikap ve sepetli motosikletlerle buradan kasaplara dağıtılıyor.

Günlük binin üzerinde kaçak kesimin yapıldığı işyerlerinde herhangi bir denetim uygulaması yapılmazken, hayvanların hastalıklı olup olmadıkları da bilinmiyor.

Küpesiz kayıt dışı hayvanların Muş, Bingöl, Batman gibi çevre illerin yanı sıra ilçelerden merkeze taşınması sırasında yolda herhangi bir kontrol yapılmadan Diyarbakır'daki canlı hayvan borsasına kadar ulaşması da yine eleştirilen diğer bir husus oldu.

Geçen yıla kadar jandarmanın yol kontrollerinde pikap ve kamyonlarla taşınan küpesiz hayvanlara el konularak mezbahanelere teslimi yapılarak burada veteriner kontrolünden geçirilen hayvanların kesime uygun olup olmadığına dair rapor alınıyordu.

ÇALIŞANLARA TELEFON YASAĞI

Mera ve yaylalardaki otlaklardan dönen küçükbaş hayvan sahiplerinin gebe koyunlarını kesime göndermeleri de devam ediyor.

Kesim yapan mezbahanelerin çalışanların görüntü ve fotoğraf çekme özelliğine sahip cep telefonlarına kesim sırasında el konulduğu ve yönetim odasında kurulu bulunan kamera sistemiyle görüntü ve fotoğraf çeken çalışanları tespit etmeye çalıştıkları bildirildi.

UCUZ DİYE EGE’DEN GELEN VAR

Kilosu 70 liradan satışa sunulan koyun etinin 115 lira olan dana etine göre daha ucuz olduğu için kamu kurumlarının yemek ihalesini alan firmalar, yemek fabrikaları ve restoranlar tarafından tercih edilmesi ve talebin artması nedeniyle her gün binlerce gebe koyun kesiliyor.

Ege ve Akdeniz bölgesinden gelen toptancıların da şimdiden ucuz fiyata koyun eti satın alarak yaz sezonunda turistik otellere satmak için ön hazırlık yaptıkları bildirildi.

SÖZCÜ