Bulut (Cloud) Sunucu Nedir, Özellikleri Nelerdir?

TAKİP ET

Bulut sunucu, fiziksel bir sunucu yerine internet üzerinden barındırılan ve sunulan bir tür bilgi işlem ortamıdır. Uzaktan erişilebilir ve bir bulut bilişim platformu aracılığıyla oluşturulur ve yönetilir. Bu sanal sunucular aynı zamanda sanal sunucular olarak da bilinir. Çalıştırdıkları yazılımdan bağımsız olarak işlev görebilirler.

Bulut terimi, internete bağlı olan ve web barındırma gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilen bir sunucu koleksiyonunu ifade eder. Bir bulut bilişim hizmetinin parçası olarak kiralanabilen yazılım veya uygulamalar da kullanılabilir.

Bulut bilişim terimi, birden fazla sunucunun sorunsuz bir şekilde birlikte çalışmasını sağlayan bir sistem türünü ifade eder. Bu, tek bir güçlü makineye olan ihtiyacı ortadan kaldırır ve karmaşık süreçlerin birden fazla bilgisayara dağıtılmasına olanak tanır.

Bulut depolamanın temel avantajlarından biri, çeşitli dağıtılmış kaynakları idare edebilme yeteneğidir, bu da onu hatalara karşı çok toleranslı hale getirir. Bu da verilerin verimli bir şekilde depolanmasını ve dağıtılmasını sağlar. Bulut depolamanın bir diğer avantajı da oluşturulabilecek farklı dosya sürümlerinin sayısını azaltabilmesidir.

Bulut bilişimin en büyük avantajlarından biri de iş kullanıcılarına istikrarlı ve güvenli ortamlar sağlama yeteneğidir. Fiziksel sunucuların aksine, diğer bulut sunucuları sisteminizin kararlılığını etkilemez. Bir kullanıcı bulut sunucusuna aşırı yüklenirse, bu durum sistemi etkilemez.

Fiziksel sunucuların aksine, bulut sunucuları inanılmaz derecede istikrarlı ve hızlıdır. BT bütçelerini kontrol altında tutmak isteyen işletmeler için idealdir.

Bulut bilişim ile geleneksel bir sunucuya kıyasla daha hızlı bir hizmet alırsınız. Bulut tabanlı bir platformda barındırılan bir web sitesi, fiziksel bir sunucuda bulunan bir web sitesinden çok daha hızlı çalışacaktır.

Bulut bilişim ile işletmeler, ölçeklenebilirlik gibi ihtiyaçlarına yönelik çeşitli özellikler elde edebilirler. Daha iyi bir hizmete yükseltmek çok kolaydır ve aynı zamanda daha ekonomiktir.

Bulut Sunucu Çeşitleri Nelerdir?

Sanal sunucu modeli bir bulut sunucusudur. Web sitelerinin çalışma süresini artırmak için birkaç sunucudan oluşur. Bir bulut sunucu kullanılarak çok sayıda sunucudan oluşan bir havuza erişilebilir. Sonuç olarak, bir ağ sunucusunda donanım arızası olsa bile, web sitenize hizmet vermeye devam etmek için ek sunucular açılır.

VDS Sunucu (Server) Özellikleri

Çeşitli sunucu türleri vardır. Bunlar arasında fiziksel sunucular, sanal sunucular (VPS, VDS) ve bulut sunucular yer alır.

Peki internetin kalbi olarak adlandırabileceğimiz sunucular arasında en etkili barındırma seçeneklerinden biri olan VD ne anlama gelir? 

Bir site sahibi web sitesini bir VDS üzerinde barındırdığında, bu kaynak yalnızca kendisine aittir; diğer site sahiplerinin kullanmasına izin verilmez.

İzolasyon ve performans özelliklerinin bir sonucu olarak VDS, özel sunucu ortamına en yakın barındırma seçeneğidir. Diğer web sitelerinin kaynaklarına kullanıcılar tarafından erişilemez. Sonuç olarak, performansları birbirlerinden etkilenmez. Ayrıca, VDS'in kök erişimi web sitesi sahiplerine sunucu üzerinde daha fazla güç sağlar.

VPS Sunucu (Server) Özellikleri

VPS sunucunun kaynaklarını gruplara ayırmak için sanallaştırma özellikli yazılım kullanılarak elde edilir. Bir sanal özel sunucu (VPS), gerçek bir ana sunucunun bölünmesiyle oluşturulduğu için sanal sunucu olarak da bilinir.

 

Sanallaştırma yazılımı tarafından bölünmüş bölümler arasında veri alışverişi, dosya erişimi ve diğer benzer işlemlere kiralık VPS tipi sunucularda izin verilmez. Gerçek sunucuyu paylaşan her kullanıcı kendi özel depolama alanına, belleğine ve bant genişliğine sahipken, sanal bölümler tamamen ayrılmıştır.

 Tipik bir paylaşımlı sunucuda kurulu bir web sitesi çok fazla veri trafiği aldığında erişim sorunları ortaya çıkabilir. Orta ölçekli trafiğe sahip web siteleri için tüm gereksinimler, web barındırıcısından kiralanan VPS sunucusu tarafından karşılanabilir. Ayrıca, tek bir sanal sunucu çok sayıda web sitesini barındırabilir.

VPS esnek bir yapıya sahiptir ve root yönetici erişimi ile erişilebilir. Barındırma sağlayıcısına bağlı olarak, web sitesi trafiği arttıkça VPS sunucusunun kaynakları değiştirilebilir. Donanım kaynaklarının artırılmasının yanı sıra istenilen güvenlik protokollerinin aktif hale getirilmesi de mümkündür. Özel güvenlik önlemleri bu şekilde uygulanabilir.

En Uygun Sunucu Fiyatları ile Hemen Sunucu Satın Al!

VPS'de yazılımsal olarak ayrılan kaynaklar, VDS sunucularda donanımsal olarak ayrılır ve bu da iki sunucu türü arasındaki temel ayrımdır. Web siteleri VPS kaynaklarını paylaşırken, VDS kaynakları bir havuzda toplanmaz ve bunun yerine her web sitesine ayrı bir kaynak olarak sunulur. VPS kullanıcılarıyla karşılaştırıldığında, VDS kullanıcıları kaynaklar üzerinde çok daha fazla kontrole sahiptir.

VDS ile karşılaştırıldığında, bulut sunucuları web siteleri için çok daha fazla sunucu kaynağı oluşturur. Veri güvenliği açısından VDS, doğru şekilde kurulduğunda bulut sunuculardan daha güvenli olabilir. Bulut sunucularda, bir küme çökse bile kesintisiz erişim sağlanır; ancak VDS'de kesinti olasılığı daha yüksektir.

Bir bulut sunucusu ile VPS arasındaki temel fark, sitenin tek bir sunucu yerine çok sayıda sunucu kümesinde depolanmasıdır. Bulut depolama sayesinde veri kaybı önlenir. Trafik dalgalanmaları durumunda, bulut sunucuları VPS'den çok daha kullanıcı dostudur.

Dijital dönüşüm teknolojileri güvenilir çözümleriyle öne çıkan Natro, bulut, sunucu hosting, büyük veri, veri yedekleme ve çok daha fazlası konusunda hizmet sunuyor. İş yapış şeklinizi tamamen değiştirebilecek çözümler hakkında daha fazla bilgi almak ve sürekli, güvenli, güncel ve şirketinize özel bulut hizmetleri almak için Natro ile iletişime geçebilirsiniz. Bulut sunucu hizmetleri ve sunucu fiyatları hakkında bilgi edinebilir, Natro'nun sunucu satın alma planlarını inceleyebilirsiniz.