Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz: Fındık Üreticilerine Zirai Don Uyarısı!

TAKİP ET

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, fındık üreticilerini mart ayındaki zirai don riskine karşı tedbir almaya çağırarak, olası don olaylarının mahsulü olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı.

Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz, fındık üreticilerine mart ayındaki zirai don riskine karşı uyarılarda bulundu. Başkan Yılmaz, ilkbaharda yaşanabilecek don olaylarına karşı bahçeleri gözlemleyerek ve iklim verilerini dikkate alarak tedbirler almanın önemine vurgu yaptı. Aksi takdirde, üreticilerin sarf ettiği emek ve masrafların karşılığında yetersiz mahsul riski ile karşı karşıya kalabileceklerini belirtti.

Başkan Yılmaz, tarım ürünlerini don olayından korumak için çeşitli yöntemlerin uygulanabileceğini ve gerektiğinde birkaç yöntemin bir arada kullanılarak don olayının zarar vermesinin önlenebileceğini ifade etti. Fındığın Karadeniz Bölgesi'nde stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Yılmaz, sıcaklıkların sıfırın altına düşmesiyle meydana gelen don olayının, üreticiyi ve tüccarı endişelendirdiğini söyledi.

2014 yılında Samsun'da yaşanan zirai donun, fındıkta büyük oranda ürün kayıplarına yol açtığını hatırlatan Başkan Yılmaz, iklim değişiklikleri nedeniyle son yıllarda kış aylarında yüksek sıcaklıkların görüldüğünü ve bu durumun fındığın erken uyanmasına neden olduğunu belirtti. Erken uyanan bitkilerin soğuklara karşı hassas hale geldiğini ve ilkbaharda yaşanabilecek donlardan ciddi zarar görebileceğini vurgulayan Yılmaz, üreticilere don olaylarına karşı bahçelerini gözlemleyerek ve iklim verilerini takip ederek tedbir almaları çağrısında bulundu.

Zirai donun, 2024 mahsulünü etkileyebileceği uyarısında bulunan Başkan Yılmaz, bahçelerde uygulanacak yöntemlerin don riskini azaltabileceğini ifade etti. Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından don zararından tamamen koruyan ve ruhsatı verilen bir ürün bulunmadığını belirten Yılmaz, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Çarşamba İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün üreticilere don zararından korunmak adına alınabilecek önlemleri aktarmaya devam ettiğini söyledi. Üreticilere, Tarım ve Orman Müdürlüklerinin açıklamalarını ve önerilerini takip etme çağrısı yaptı.

samsun samsunda fındık don uyarısı Çarşamba Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yılmaz fındık üretimi samsunhaber gündem haber