ÇED var halk yok! Tekkeköy'deki Kimyasal Atık Depoları Gündemi Sarsıyor

TAKİP ET

Cengiz Holding'in Samsun'un Tekkeköy ilçesinde denizi 179 bin 726 metrekare doldurarak yapmayı planladığı 'kimyasal atık depoları' ile ilgili halkın ve muhtarların olmadığı 'Halkın Katılım Toplantısı' yapıldı.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde faaliyet gösteren Cengiz Holding, Eti Bakır İşletmesi için denize dolgu olarak 179 bin 726 metrekare üzerine kimyasal atık depolama tesisi kurmak için harekete geçti. Çevre Bakanlığı'na Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) dosyasını sunan şirket, kanun gereği halkın ve muhtarların katılması gereken toplantıyı onlar olmadan gerçekleştirdi. 

Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır İşletmesi, atık depolarını Tekkeköy ilçesinin iç bölgesine yapmak için 2022 yılında çalışma başlatmış, halkın ayağa kalkması sonucu proje denize kaydırılmıştı. Dönemin Çevresel Etki Değerlendirme Genel Müdürü Mehrali Ecer, ÇED sürecinin sonlandırıldığına dair, Tekkeköy Belediyesi'ne yazı göndermişti. Cengiz Holding, denize dolgu olarak 179 bin 726 metrekare üzerine kimyasal atık depolama tesisi kurmak için tekrar harekete geçti. Bakır, konsantre stok sahası, asit depolama tankları, gübre deposu, fosfat deposu, silis depolama alanı, pirit deposu, fosforikasit, hurda tasnif sahası olacak proje kentte tepki çekerken, şirket, 483 milyon TL değerindeki projesi için halkın ve muhtarların olmadığı, sadece Çevre Müdürlüğü ile şirket çalışanlarının katıldığı 'Halkın Katılım Toplantısı' düzenledi. 

900 BİN METREKÜPLÜK MALZEME KULLANILACAK 

900 bin metreküplük malzeme kullanılacak ve dip taraması yapılmayacak proje için Tekkeköy'de bir otelde düzenlenen tartışmalı Halkın Katılım Toplantısı'nı son anda haber alan Samsun Çevre Platformu Üyeleri,  toplantıya katılım sağladı. SAMÇEP üyeleri İshak Memişoğlu, Hayati Tosun, Adnan Korkmaz, Av. Kerami Gürbüz TEMA Vakfı Samsun İl Temsilci Yardımcısı Yusuf Dursun Durmuş, 'halk olmadan toplantının düzenlenemeyeceğini' belirterek, toplantıyı terketti. 

HALKIN OLMADIĞI KATILIM TOPLANTISI 

Otel önünde açıklama yapan SAMÇEP Sözcüsü Adnan Korkmaz, "Eti Bakır A.Ş. Samsun İşletmesinin Tekkeköy İlçesi, Sanayi Mahallesi yerleşkesindeki alanına depolama amaçlı ilave dolgu alanı yaratılması ile ilgili Samsun Airport Resort Hotel'de yapılan halkı bilgilendirme toplantısına SAMÇEP olarak katılım sağladık. Ancak ekli katılım listesinde de görüleceği üzere söz konusu toplantıya kamu kurumları ve ilgili firma temsilcileri haricinde yapılacak olan çevreye duyarlı olmayan kirli yatırımdan etkilenecek olan yöre halkından kimsenin olmadığı, hatta dolgu alanının bulunduğu Sanayi Mahallesi muhtarının dahi toplantıya katılmadığı görülmüştür. Tarafımızdan toplantı başında bu husus dikkate getirilmiş ve toplantının yapılamayacağı belirtilmesi üzerine SAMÇEP adına katılanlar olarak toplantıyı terk ettik. Toplantıya Başkanlık eden İl Çevre Müdürlüğü yetkililerinin de halkın katılımının olmadığını görmelerine rağmen bilgilendirme toplantısını sürdürme yolunu seçmiş olmaları yasal gerekçesi kamuoyunu halkı bilgilendirme ve halkın önerilerini almak olan bu toplantıyı esastan işlevsiz hale getirmiştir. Toplantı, yapılma amacının tamamen dışında sadece yatırımcı firma ile süreci kamu adına takip eden görevliler arasında gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çevreye zararlı yatırımdan ilk elden ve doğrudan etkilenecek mahalle sakinleri başta olmak üzere Tekkeköylü vatandaşlarımızın bugünkü gelişmiş iletişim imkanları da kullanılarak sağlıklı bir şekilde toplantıya davet edilerek katılımları sağlansaydı, şüphesiz vatandaşta bu toplantıda haklı eleştiri ve tepkilerini dile getirme fırsatı bulacaklardı "ifadelerini kullandı. 

TEMA'DAN ÇAĞRI

TEMA Vakfı Samsun İl Temsilci Yardımcısı Yusuf Dursun Durmuş, hayata geçirilmesi planlanan 'Depolama Amaçlı İlave Dolgu Alanı Projesi'nin 18 hektarlık alanı etkileyeceğini söyledi.

Projenin deniz ekosistemi üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açacağını ifade eden Durmuş, "Tekkeköy ilçesinde yapılması planlanan bu proje, olumsuz etkileri ve beraberinde getireceği riskler açısından ÇED raporunda düzenlemeler yapılsa dahi telafi edilemeyecek niteliktedir. Bu nedenle projenin bir an önce durdurulması ve bu yanlıştan geri dönülmesi kamu yararına olacaktır." dedi.

Daha önce şirketin yapacağı halkın katılım toplantısı gazete ilanı ile 14 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirileceği kamuoyuna açıklanmıştı.

Bu duyuru basında yer alınca, Çevre Müdürlüğüğü toplantıyı yalanlayan bir bildiri yayınlamıştı. Beklenen toplantının halk olmadan yapılması kafaları karıştırdı. Vatandaşlar, halkın görüşüne açılan proje ile ilgili Çevre Müdürlüğü'ne itirazlarını yazılı olarak bildirmeye hazırlanıyor. 

samsun tekkeköy çed kimyasal atık tesisi