Çerkeslerin tarihini yaşatan 'müze'

TAKİP ET

Samsun'da bulunan 150 yıllık tarihi su deposu, İlkadım Belediyesi ve Adige Kültür Derneği iş birliğinde 'Çerkes Etnografya Müzesi'ne dönüştürüldü

Samsun'un İlkadım İlçesi'nde atıl durumda bulunan 150 yıllık tarihi su deposunun belediye tarafından onarım ve bakımı yapıldı. Çevre düzenlemesi de yapıldıktan sonra tarihi su deposu Çerkes Etnografya Müzesi'ne dönüştürülüp, vatandaşların ziyaretine açıldı.

8 YILLIK EMEĞİN PROJESİ
Adige Kültür Derneği adına konuşan İbrahim Dirican, "Bu müze 2008 yılında kurulan derneğimizin 8 yıllık projesi, 5 yıllık çalışması ve 6 aylık emeği ile ortaya çıkarılmıştır. Anavatanda kullanılan Çerkes kültürü ile özdeşleşmiş, çeşitli giysiler, ev aletleri, takılar, aile damgaları, enstrümanlar, av ve savaş silahları gibi koleksiyonları derleyerek diğer kültürlere tanıtma ihtiyacı doğmuştur. Türkiye'nin farklı şehirlerinde sergi turneleri yapıldı ve bir müze kurulma fikri doğmuştur" diye konuştu.

KAFKAS GÖÇMENİYİM
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş da, "Ben de baba tarafından Kafkas göçmeniyim. Bu göçlere baktığımızda 500 bine yakın insan yollarda hayatını kaybetti. Çok büyük kayıplarımız var. Çok acıklı hikayeler var. Bunun bir kısmını sembole etmek açısından böyle müze açılması güzel oldu" ifadelerini kullandı.

Diğer yandan Adige Kültür Derneği'nin Atakum'da olacak '1864 Adige Parkı' için de çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Açılışta gençlerin yaptığı Çerkes dansı herkes tarafından beğeniyle karşılandı.

Açılışa CHP Samsun İl Başkanı Fatih Türkel, İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan Aksoy, Adige Kültür Derneği Başkanı Kebire Özyılmaz, Çerkes iş insanları, STK Temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Müzede Çerkeslerin kültürü ile özdeşleşmiş giysiler, ev aletleri, takılar, aile damgaları, enstrümanlar, av ve savaş silahları gibi eşyalar bulunuyor. N. Alper CABBAR