CHP'den Asgari Ücret ve Emekli Maaşlarına İlişkin Yasa Teklifi! Dikkat Çeken 3 Ay Detayı

TAKİP ET

CHP'li 3 grup başkanvekili, Meclis'e sunulan bir teklifle asgari ücretin 3 ayda bir artırılmasını ve en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını talep etti.

 Teklifte, asgari ücretin yılda sadece bir kez belirlenmesinin işçilerin satın alma gücünü erittiği ve emeklilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekildi. En düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmasının yetersiz olduğu belirtilen teklifte, düşük gelirli kesimlerin korunması için hızlı müdahale çağrısı yapıldı. Teklife göre asgari ücretin üçer aylık dönemlerde enflasyon oranında artırılması öneriliyor ve en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine çıkarılması talep ediliyor. Ayrıca, küçük esnafın vergi ve sigorta prim yükünün azaltılması ve işveren hisselerinin Hazine tarafından karşılanması gibi öneriler de sunuluyor.

Teklifin ana maddeleri arasında şunlar bulunuyor:

    Asgari Ücretin Düzenli Artışı: Enflasyonun emekli maaşlarına ve asgari ücrete etkisine değinilen teklifin gerekçesinde “Bu yüksek enflasyon ortamında asgari ücretin yılda sadece bir kez belirlenmesi işçilerin satın alma güçlerinde büyük bir erimeye yol açmaktadır. Benzer şekilde aylıkları gerçek, enflasyon karşısında değersizleşen emeklilerimiz temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlanmaktadırlar. Bu nedenle emeklilerimiz genel ekonomik sorunlarının yanı sıra toplumsal hayata ve gelir eksikliğinden kaynaklanan psikolojik sorunlarla da baş etmeye çalışmaktadır” dendi.

    Emekli Maaşlarının İyileştirilmesi: Cumhuriyet'te yer alan habere göre en düşük emekli aylığının 10 bin liraya çıkarılmasının yetersiz kaldığı aktarılan teklifte, “Düşük gelirli kesimlerin krize karşı korunması ve satınalma güçlerinin iktidarın uyguladığı yanlış ekonomi politikalarının bir sonucu olan yüksek enflasyon karşında korunması amacıyla, bu alana hızla müdahale edilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir” ifadelerine yer verildi.

    Küçük Esnafın Desteklenmesi: Teklifte, küçük esnafın üzerindeki vergi ve sigorta prim yükünün azaltılması gerektiği vurgulanıyor. Ayrıca, esnafın yaşlılık, malullük ve ölüm sigortası için ödediği primlerin işveren hisselerinin bir kısmının Hazine tarafından karşılanması öneriliyor.