CHP Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Karaman: Çiftçi İpotekten Kurtulacak ! 

TAKİP ET

Samsun'un 17 ilçesindeki tarım arazilerinde 142 bin 534 tapunun borç nedeniyle ipotek altında bulunduğunu söyleyen CHP Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Karaman, 'AK Parti  hükümeti Samsun'da çiftçiye en ağır darbeyi vurdu. Sadece Bafra'da 30 binden fazla, Çarşamba'da 15 binden fazla tarım arazisi borçlar için ipotekli' dedi.

CHP Samsun Milletvekili Adayları Mehmet Karaman, Nazan Güneysu ve Mehmet Özdağ, Vezirköprü ilçesinde saha çalışmalarını sürdürdü. Çiftçiyi dinleyen CHP milletvekili adayları, çiftçinin ipotek kıskacında olduğuna 
dikkati çekti. 

ARAZİLER BANKALARA 
GEÇECEK 

CHP Samsun Milletvekili Adayı Mehmet Karaman, “Sanki tarımı bitirmek için özellikle uğraşıyorlar. Kentimizin ve Karadeniz’in en verimli ovalarına sahip Bafra ve Çarşamba’da 46 bine yakın tarım arazisi tapusunun ipotekli olduğunu görüyoruz. Beceriksizlikleri nedeniyle üretim maliyetleri altından kalkılamayacak hale geldi. Üretici bu yıl da para kazanamazsa ipotekli tapular bankalara geçecek” dedi.

SALIPAZARI'NIN 
YÜZDE 23'Ü İPOTEKLİ 

İpotekli tarım arazilerinin, ilçelerdeki toplam tarım alanlarına olan oranını da açıklayan Karaman, "Salıpazarı’ndaki toplam tarım arazilerinin yüzde 23’ü, Çarşamba’da yüzde 18’i, Ayvacık ve Tekkeköy’de yüzde 17’si, Terme, Vezirköprü ve Bafra’da yüzde 12’si, Asarcık ve Canik’te yüzde 10’u, Havza ve Atakum’da yüzde 8’i, Alaçam ve Yakakent’de yüzde 7’si ipotek altında. ‘Samsun’da her şey yolunda gidiyor’ diyen arkadaşlarımız mazeret üreteceğine çözüme odaklansınlar.”

HACİZ KONULMAYACAK 

Karaman, tarımda atacakları önemli adımları şöyle sıraladı: 

Çiftçiye en az milli gelirin yüzde 1’i kadar destek verilecek. Bugüne kadar ödenmeyen paralarını çiftçiye vereceğiz. Kredi, su ve elektrik borçlarının faizi silinecek, kalan ana para taksitlere bölünecek. Tarımsal üretimde mazottan vergi alınmayacak.
Ürün taban fiyatları bir yıl önceden açıklanacak.

Hububat, yağlı tohumlar, baklagiller gibi bazı ürünlere alım garantisi verilecek.
Sulama faturası hasattan sonra ödenecek. Tarım desteklerine haciz konulamayacak. Borcundan dolayı çiftçiye üretim için gerekli traktör gibi hiçbir tarım aracı haczedilemeyecek. Dahilde işleme rejimi kapsamı dışında, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatını yasaklayacağız. Tarım alanları mutlaka korunacak. Tarlalarda ürün yerine gökdelenler ve konutlar yükselmeyecek "dedi. 

KÖYLERİN BAĞLANTI 
YOLU KOPTU 

CHP Samsun Milletvekili adayları ve parti yönetiminin ziyaret ettiği Vezirköprü’de adaylar köyleri de dolaşarak vatandaşın dertlerini dinledi. Milletvekili adayları Nazan Güneysu, Mehmet Özdağ ve Mehmet Karaman Kızılcakoru, Küçükkale ve Elmalı köylerini birbirine bağlayan ancak bir ay önce heyelan nedeniyle yıkılan yaklaşık 700 metrelik yolu inceledi. Milletvekili adayı Nazan Güneysu ve Mehmet Özdağ, burada yaptıkları açıklamada, “Nereye gitsek Samsun dert içinde. Köylüler orman yollarını kullanmak zorunda kalıyor. Yolu incelemişler, ancak halen kimse dokunmamış. Keyfi yönetimin gitmesine sadece 10 gün kaldı” dedi.

İsmail AKDUMAN