CHP SBB Başkan Adayı Cevat Öncü: Samsun için öncü olmaya devam

TAKİP ET

CHP Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Cevat Öncü, "Samsun için düşünmeye, üretmeye, çabalamaya devam edeceğiz. Samsunculuk ruhu bizim içimizde var. Her türlü aksiyonda bizim de söyleyecek sözümüz olacak" dedi.

31 Mart yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Samsun Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan, sandıktan çıkan 211 bin 756 oy ve yüzde 27,01'lik oranla ikinci çıkan Cevat Öncü, kaybettiği seçimin sonuçları değerlendirmek üzere basın toplantısı düzenlendi.

Cevat Öncü, "Samsun'a hizmet etmek için çıktığımız bu yolculuk boyunca gece gündüz demeden sadece çalıştık. Size kendimizi ve Samsun için yapmak istediğimiz projeleri anlattık. Bu vesileyle yanımızda olan, bize inanan, güvenen, destek olan, çalışan, emek harcayan, dua eden, oy veren, vermeyen herkese kalpten teşekkür ediyorum" dedi.

ADRENALİNİ YÜKSEK TEMPO BENİ MUTLU ETTİ

Cevat Öncü,"Hep beraber bir seçim maratonu yaşadık. Samsun'u hak ettiği yere getirmek, hizmet etmek ve itirazlarımızın olduğu bu düzeni değiştirmeye aday olduk. Erken çıktık sahaya. Dokunabildiğimiz kadar insana dokunmaya, gidebildiğimiz kadar ilçeye, mahalleye gitmeye çalıştık. Çok yoğun bir tempoyla çalıştık. Belki alışılmışım dışında bir tempoydu. Ama ben yüksek enerjiyle çalışmaya alışmış bir şantiyeci olarak bu durumdan asla şikayetçi olmadım. Yorulmadım. Adrenalini yüksek tempo beni mutlu etti.

SEÇİM SÜRECİNİ KARALAMAYA BAŞLADI

Samsun'da bu seçimin muhalefet blokunun birleşmediği sürece kazanılmasının zor olduğunu biliyorduk. Samsun'un demografik yapısını, siyasi tercihlerini biliyorduk. Ama şuna da inanıyorduk. Samsun'un nasıl ki 1989'da Muzaffer Önder'i göreve getirirken, 1999'da Yusuf Ziya Yılmaz tercihini yaparken partilerden ayrı tercihler de yapabilme kabiliyeti vardı. Buna olan inançla yola çıktık. Bu süreçte projelerimizi anlattık. İki aya kadar seçim kampanyası gayet iyi seviyedeydi. Nezaket çerçevesinde hep 'kıymetli rakiplerim' dedim. Ta ki son ayda yapılan dezenformasyon, sipariş anketler, iftiralar, gerçek dışı söylemlere kadar. O kendini biliyor, etik kurallar çerçevesinde bir kampanya yürütmemeye başladı.

ZORDU İŞİMİZ AMA İNANÇLA YOLA ÇIKTIK

Başladığımız nokta ile tamamladığımız nokta arasında çok ciddi fark oldu. Mayıs sonu seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin Samsun'daki parti oyu 19.8 idi. Bunun içerisinde Saadet, Deva ve Gelecek partilerinin oyları da vardı. Benim hesabımla 17 civarında CHP'nin oyu vardı. Ben bunu çarpı iki yapabilirim ama iki yapsam bile iktidar partisi adayının bölü iki yapması durumunda bile şansı vardı. Zordu işimiz ama inançla yola çıktık. Ben siyaseten ilk defa sahada oldum. Halkımıza dokunduk. Çok olumlu karşılıklar gördük. Kazanmaya odaklanmıştık. Cevat Öncü olarak içim müsterih, iyi bir çalışma dönemi, kampanya dönemi yürüttüğüme inanıyorum. Mutlaka iş yapılan yerde hata, eksik olmuştur, olacaktır, işin doğasında var. Ama keşke diyeceğim bir şey var; 'sahte, çakma anket operasyonu' bizden bir şey götürdü. Ona vaktinde bir reaksiyon veremedik. Onun bedeli oldu bize.

GÖZ GÖRE GÖRE KAYBETTİRMEYE OYNADI

O rakip adayın çok başarılı olduğundan değil, anket manipülasyonuyla, yüksek bütçelerle hareket etmesinden dolayı Türkiye genelinde 3-4'te kalmış bir parti, Samsun'da 14 aldı. Şunu belirtmek isterim ki; her insanın aday olmak gibi hakkı, şansı var. Rakipler siyaseten yarışır, eleştirir. Bunun dozu ölçüsü olmalı. Nezaket kuralları önemli.  Böyle seçimden seçime Samsun'a gelip sonra kaybolup bir dahaki seçim gene gelip birkaç puan fazla alabilmek için 'kural dışı yumruk atmak' diyorum ben buna. O'nu asla affetmiyorum. Ve Samsunlulara şikayet ediyorum. Göz göre göre kaybettirmeye oynadı. Herkesi vicdanına havale ediyorum. Samsun'da bunu gelecek dönemlerde değerlendirecektir. Ama milletvekili seçiminde ama bir dahaki belediye seçiminde tekrar Samsun'a uğrayarak aday olmaya niyetlenir mi? Cesareti olur mu? Samsun ne reaksiyon verir? Böyle bir parti var olur mu? Olmaz mı? Daha önce aday olduğu AK Parti'den mi aday olur? Gazeteciler olarak size tavsiye ederim. Arayıp sorun, 'memnun musun, mutlu musun' diye.

SEÇİM GÜNÜ EKSİKLERİMİZ VARDI

Seçimden sonraki günlerde birkaç gündür bizi arayan, soran eş dost, partili partisiz, oy veren vermeyen pek çok insanın söylediği şu; en donanımlı, en liyakatli, en güvenilir aday CHP'nin adayı. Bu bizim tesellimiz mi oldu diyelim, bizi mutlu eden şey oldu. Sonuçta yüzde 27 gibi bir oy oranımız ortaya çıktı. Açıkçası daha fazla bekliyordum. Seçim günü de yapılamayanlar, son günlerdeki eksikler, bunda bir miktar rol almış olabilir. Sonuçta bir başarı yok ortada. Samsunlulara teşekkür ediyorum. Bize sıcak davrandılar, karşılığımız olduğunu gördük.

HALİT DOĞAN'I TEBRİK ETTİM

Dün rakibim Halit Doğan Bey'i de aradım, kutladım. 31 Mart'a kadar benim kıymetli rakibimdiniz. Bundan sonra sayın başkansınız, başarılar diliyorum Samsun adına dedim. Bundan sonraki süreci de takip edeceğiz. Samsun için düşünmeye, üretmeye, çabalamaya devam edeceğiz. Bunu siyaseten algılamayın. Samsunluluk, Samsunculuk ruhu bizim içimizde var. Samsun'u ilgilendiren, kamu yararına olan olmayan Samsun'u ileriye taşıyacak, duraklatacak her türlü aksiyonda bizim de söyleyecek sözümüz olacak, süreci takip edeceğiz. Keşke kazansaydık, Samsun kazanacağı iddiasındaydık. Biz kazansaydık, Samsun kazanacaktı. 

4 EKİM'DEKİ MESAJ TELEFONUMDA

Hedef Halk Gazetesi Haber Editörü Noyan Alper Cabbar'ın; "İYİ Parti'nin adayı, bir TV'de Samsun Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için İYİ Parti ile görüştüğünüzü, Sayın Meral Akşener hanımla ortak bir iş insanı aracıyla temas kurduğunuzu söyledi. Bu konuya siz cevap vermediniz, süreç neydi, anlatır mısınız?" sorusuna ise Cevat Öncü; şu şekilde cevap verdi; 

"Söylediğim gibi son derece etik kurallara bağlı ve nezaketle, naiflikle seçim sürecini götürmeye çalıştım. Sorunun muhatabı İYİ Parti adayıyla aramızdaki yazışma cebimde duruyor. Asla doğru değil. O işin doğrusu şu; 'ittifak olacak mı olmayacak mı' daha ayrışma olmadan iş adamı ortak dostumuz; 'Cevat Öncü Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı olacak.' İYİ Parti de ittifak olursa buna itiraz etmezsiniz. Doğru adaydır. Söylemi bu. Sonraki dönemde İYİ Parti'nin adayı hanımefendi ortak dostumuzu arıyor diyor ki; 'her parti kendi girecek. İttifak falan söz konusu değil.'

'Cevat abi doğru aday, bizim partiden aday yapılması konusunda ben girişimde bulundum' diyor ve ben bunu duyuyorum. 4 Ekim'de kendisine bir mesaj yazıyorum. 'Sevgili kardeşim teşekkür ederim ama ben atadan dededen Cumhuriyet Halk Partili bir insanım ve benim Cumhuriyet Halk Partisi dışında bir partiden adaylığım söz konusu olamaz. Mesaj cebimde! Kendi kendine gelin güvey olup, beni oradan aday önermesinin karşılığında benim verdiğim cevap bu net şekilde. Ben yine de ikili diyalogları olan saygımdan dolayı o mesaj cebimde duruyor. Yalana, iftiraya rağmen bu konunun aslı budur."

YÜZDE 35'LİK BİR OY BEKLİYORDUM

Alper Cabbar'ın; "Cümlenizde beklediğim oyun altında aldım. Yüzde 27'lik bir puanla seçimi kaybettiniz. Kaç oy bekliyordunuz? Ve sandık günü ne gibi bir problem yaşanmış olabilir?" sorusuna ise Cevat Öncü, şöyle cevap verdi; "Seçim günü sandıklarla alakalı eksik kaldığımızı gördüm. Parti içi değerlendirmedir, sizin huzurunuzda tartışmayı doğru da bulmam. Parti kendi içerisinde bu değerlendirmeyi yapacaktır, yapacağız. Şu örnekle söyleyeyim; İstanbul'da herhalde 20 bin sandık var. 2 saat sonra veri akışıyla sonuç açıkladılar. Biz gece bir buçukta parti binasındayız. Gelen veri yüzde 20'lerde. Sandık görevlilerinin çoğu iftar saati gitmiş, bir kısmının telefonu yanlış gibi. O konudaki eksikler var. Ben açıkçası yüzde 35 civarda bir oy alabileceğimizi öngörüyordum."

CHP'YE 10 KASIM'DA ÜYE OLDUM

Cevat Öncü, "Bundan sonraki süreç ne gösterir? Açıkçası onu çok şu an için düşünmüyorum. Yani değerlendiremiyorum daha doğrusu. Birkaç gün bir kendimize gelelim, seçim sonuçlarını önümüze koyalım, bakalım. Benden çok Samsunluların talepleri, ihtiyaçları, Samsunlu'nun bizi nereye koyacağı belirler diye düşünüyorum.

Siyaset hakikaten değişik bir süreç. Ben zaten Samsun'da herkesin gözünün önünde hayatını yaşamış, yaşamakta olan bir insanım. Ben Cumhuriyet Halk Partisi üyesiyim demedim ki, CHP'ye 10 Kasım'da üye oldum. Ondan sonra aday adayı oldum. Temsil ettiğim, görev aldığım kurumlar, İnşaat Mühendisleri Odası gibi kamu yararına çalışan bir kurum sonra kurduğumuz Samsun Akademik Odalar Birlikleri'nde görev aldım. Görev yaptığım kurumlarda bulunurken yasal engel yoktu parti üyesi olmaya ancak kurumları siyaset üstü tutma gayretim, onlara herhangi bir helal gelmesin istedim. Benim dedem at sırtında 1946'da CHP için köy köy gezmiş bir adam. Bizim ailemizin de hiçbir ferdi başka bir partiyle ilişkisi olmamıştır.

Ben aday adaylığımı açıklarken de söyledim, gizlediğim bir durum değildi. CHP rozetini seçim kampanyası sürecinde takmadım, çok samimiyetle dedim ki; seçildiğimiz gün parti rozetini, ceketini kapıda bırakarak biz partili gibi davranmayacağız, herkesin belediye başkanı olacağız. Parti için toplantılarda elbette parti rozeti takarız, parti ceketi giyeriz ama belediyeyi yönetirken öyle bir tutumumuz olmayacaktı.

'SOSYAL BELEDİYECİLİK' DEDİK

Hedef Halk Gazetesi Haber Editörü Noyan Alper Cabbar'ın; "İYİ Parti'nin adayının düğün paketi, emekliye ikramiye gibi maddiyat içerikli vaatleri vardı. Keza Yeniden Refah Partisi adayının da. Ancak siz hep proje bazında söylemleriniz oldu. Özellikle ulaşıma, şehrin önemli sorunlarına dikkat çektiniz. Seçim sürecinde ekonomiyi, emekliyi düşündüğümüz de; vatandaşa bu tür sosyal yardımlardan vaatlerde bulunsaydınız, rakiplerinizin oyunu arttırdığı gibi de sizin de oyunuzun artacağını düşünebilir miyiz?" sorusuna Cevat Öncü şu şekilde cevap verdi;

"Samsun Belediyesi'nin borç stokunun yüksek olduğunu biliyorum. Ben; 'sosyal belediyecilik yapacağız' dedim. Öyle odun kömür yardımı gibi değil. Halk Ekmek Fabrikası kuracağız dedik. Esnafını da içerisine katarak. Kent lokantaları açacağız, aşevleri açacağız, lokantacı esnafını da katacağız dedik. Öğrencilere günde iki defa ücretsiz ulaşım desteği dedik. Yani ben 'ayakları yere basmayan; şu kadar lira vereceğim, bu kadar lira vereceğim diyemem' dedim. Birkaç puan daha alıp, seçildiğiniz durumda bu mahcubiyeti yaşamaktansa doğruyu insanlara söylemek benim kendi doğrumdu."

HER ADAYA EŞİT MESAFEDE OLDUNUZ

CHP SBB Başkan Adayı Cevat Öncü, Hedef Halk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aziz Yener Cabbar'ı ziyaret ederek, "Kentimizin yazılı ve görsel yayın organlarına, basın mensuplarına sizin nezdinizde teşekkür ediyorum. Seçim süresince vatandaşa sesimizi duyurmak, projelerimizi anlatmak üzere bizlere vakit ayırdınız, değer kattınız, destek verdiniz. Öyle ki; her adaya da eşit mesafede durdunuz" dedi.

samsun chp cevat öncü siyaset