Çiğ Tavuk Neden Yıkanmaz? Uzmanlar Açıklık Getirdi

TAKİP ET

"Tavuk eti pişirilmeden ya da dolaba kaldırılmadan önce yıkanmalı mı?" sorusuna verilen 'hayır' yanıtının gerekçesini uzmanlar sıraladı. Ortaya korkutucu gerçekler çıktı.

Çiğ tavuk neden yıkanmaz? Uzmanlar herkesin kesin kural olarak kabul ettiği, birbirinin uyardığı bu konuya bilimsel açıklama getirdi, yeni uyarılar yapıldı.

ABD Tarım Bakanlığı'nın (USDA) sitesinde 'Et ve Kümes Hayvanlarının Yıkanması' başlığı altında bu konu mercek altına alındı. Makalede "Kümes hayvanlarını yıkamanın veya durulamanın mutfakta gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilecek çapraz kontaminasyon riskini artırdığı" ifade edildi. 

Peki, uyarı ve öneriler neler? İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Buna şöyle açıklık getirildi: "Çapraz kontaminasyon, zararlı bakterilerin diğer gıdalardan, kesme tahtalarından ve mutfak araç gereçlerinden gıdalara aktarılmasıdır ve uygun şekilde kullanılmadığında meydana gelir."

ÇİĞ TAVUK NEDEN YIKANMAZ, YIKANDIĞINDA NE OLUR?

Yukarıdaki bu soruya da şu yanıt verildi: Bir tavuğu akan suyun altında duruladığınızda bakterilerin, lavaboya, mutfak araç gereçlerine, yemek takımlarına, etraftaki yiyeceklere bulaşma riski var. Etrafa bulaşan bu bakterilerin de insanlarda hastalık yapma riski bulunuyor.


TAVUK ETİ NASIL TEMİZLENMELİ?

Tavuk etinin pişirilmeden önce ıslaklığını almak, temizlemek için kağıt havlu kullanımı öne çıkıyor. Bu işlemin ardından da elleri iyice yıkamanın önemine vurgu yapılıyor.


TAVUK ETİNİ DOĞRU PİŞİRMENİN ÖNEMİ

USDA tavuk etinin doğru pişirilmesinin önemini ise şöyle açıklıyor: Et veya kümes hayvanlarını yıkarsanız, mutfağınızın yüzeylerine bazı bakteriler sıçrayabilir. Bu kontamine alanların temizlenmemesi ve sterilize edilmemesi gıda kaynaklı hastalıklara yol açabilir.
Doğru sıcaklıkta pişirme (kızartma, fırınlama, haşlama, haşlama veya ızgara) et ve kümes hayvanlarının üzerindeki mikropları öldürür, bu nedenle bu ürünleri yıkamak risklidir ve güvenlik açısından gerekli değildir. Bütün, parça veya öğütülmüş tavuk veya hindi dahil olmak üzere kümes hayvanı ürünleri 165°F'de yemek için güvenlidir.

TAVUK ETİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Çiğ tavukları her zaman dondurucunuzun veya buzdolabınızın en alt rafında saklayın. Bu sayede, potansiyel olarak zararlı bakterileri taşıyan sıvıların hiçbiri ambalajdan dışarı ve diğer yiyeceklerin üzerine damlamaz.

Çiğ tavuklara dokunmadan önce ve sonra ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

Bakterilerin potansiyel yayılmasını sınırlamak için çiğ tavukları keserken veya pişirme için hazırlarken, diğer tüm yiyeceklerden ayrı bir kesme tahtası kullanın.
Tavukları pişirirken, etin en az 75 santigrat dereceye kadar pişirildiğinden emin olmak için temiz bir et termometresi kullanın. Gerekli sıcaklığa kadar en yavaş pişen kısım olduğu için, sıcaklığı etin en kalın kısmından kontrol ettiğinizden emin olun. Ve tabii ki et termometresini her kullanımdan önce ve sonra yıkadığınızdan emin olun.

Diğer yiyecekleri hazırlamadan önce çiğ tavuk ile temas etmiş olabilecek tüm yüzeyleri ve kapları temizlediğinizden ve sterilize ettiğinizden emin olun.
HABER GLOBAL