Çin'den Panda Diplomasisi: 20 Yıl Sonra İlk Kez ABD'ye Panda Kiralanıyor

TAKİP ET

Çin, yaklaşık 20 yıl aradan sonra ilk kez ABD'nin California eyaletindeki San Diego Hayvanat Bahçesi'ne panda kiralamaya hazırlanıyor. San Diego Hayvanat Bahçesi Yaban Hayatı İttifakı, ziyaretçilere müjdeyi vererek, yakın gelecekte iki dev panda ağırlayacaklarını duyurdu. Panda diplomatik ilişkileri çerçevesinde gerçekleşen bu anlaşma, Çin'in uzun yıllardır dünya genelinde dostluk elçisi olarak gördüğü pandaları başka ülkelerle paylaşma geleneğini sürdürüyor.

Çin Yaban Hayatı Koruma Derneği Başkanı, San Diego Hayvanat Bahçesi'ne pandaların yakın zamanda gönderileceğini belirterek, "Ülke dışında yaşayan dev pandaların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması, uluslararası işbirliğinin en önemli ilkesi" değerlendirmesinde bulundu. Çin'in ABD ile yaklaşık 52 yıldır devam eden "panda diplomasisi" programı, pandaların 2000 yılında ulusal hayvanat bahçesine kiralanmasının ardından, 2023'te sona ermişti.

Çin, "panda diplomasisi" adı altında dünya genelinde 20'den fazla ülkeye panda kiralamaya devam ediyor. Pandalar, ülkeler arasındaki dostluğu pekiştirmenin yanı sıra, gergin ilişkileri düzeltme ve ülke imajını güçlendirme konularında önemli bir rol oynuyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in geçen yıl yaptığı açıklama ise, Çin'in ABD'ye panda göndermeye devam etme niyetini vurguluyor. Bu anlaşma, panda diplomasisinin uluslararası ilişkilerdeki etkin rolünü bir kez daha ortaya koyuyor.

Çin ABD Diplomasi Panda Hayvan Kiralama Hayvanat bahçesi