Çin, Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Son 31 Yılın En Düşük Seviyesini Gördü

TAKİP ET

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, yatırımcıların yüksek getiri arayışına yönelmesi nedeniyle 2023 yılında doğrudan yabancı yatırımlarda son 31 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Diğer piyasalardaki yüksek faiz oranları ve jeopolitik belirsizlikler, yatırımcıları Çin'den uzaklaştırdı.

Çin Ulusal Döviz İdaresi (SAFE) tarafından açıklanan verilere göre, Çin'e yönelik doğrudan yabancı yatırımlar, 2023 yılında 33 milyar dolarla 1993 yılından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu durum, Çin'in pandemiden çıkış çabalarıyla birlikte yatırımcıların farklı bölgelerde daha yüksek getiri arayışına girmesinden kaynaklandı.

Diğer piyasalardaki yüksek faiz oranları, yabancı işletmelerin Çin'den sermaye çekerek alternatif yatırımları tercih etmesine neden oldu. Ayrıca, Pekin hükümetinin ulusal güvenlik tehdidi endişesiyle yabancı danışmanlık şirketlerine baskı uygulaması ve jeopolitik belirsizlikler de Çin'e doğrudan yatırımları olumsuz etkiledi.

SAFE sözcüsü Wang Chunying, dünya genelindeki merkez bankalarının faiz indirimine gitmelerinin para çekme olasılığını azaltabileceğini belirtti. Öte yandan, Çin'de Alman şirketlerinin yaptığı doğrudan yatırım geçen yıl 13 milyar dolara ulaşarak bir dayanıklılık işareti olarak kaydedildi.

Çin'de yerel borsalarda yaşanan düşüş, yatırımcılara güven vermeyerek CSI 300 Endeksi'nde yüzde 11'lik bir azalmaya yol açtı. Çin hükümeti, devlet destekli satın alma çabalarıyla piyasa güvenini artırmaya çalışsa da borsa endeksi yılbaşından bu yana yüzde 1 düşüş gösterdi. Kamuya ait varlık fonu ise hisse senedi piyasalarındaki düşüşü önlemek amacıyla borsalardaki yatırımlarını artırma kararı aldı.

DÜNYA Ekonomi Yatırım Çin