CNC İşlemede Yüzey Opsiyonları Nasıl Belirlenir?

TAKİP ET

Parçanızı tasarlamayı bitirdiyseniz, ancak hangi malzemeyi ya da yüzey kalitesini seçeceğinizden emin değilseniz, CNC işlemede çeşitli kapsayıcı malzeme türleri ve yüzey opsiyonları bulabilirsiniz. Çelik, paslanmaz çelik, titanyum, plastikler, bakır veya alüminyum gibi malzeme seçiminize bağlı olarak çeşitli ardıl işlemler uygulayabilirsiniz.

Her malzeme çeşidinin nihai ürün özelliklerini, yüzey opsiyonlarını ve genel üretim sürecini etkileyen benzersiz avantaj ve dezavantajları olabilir. Bu yazımızda, talaşlı imalat ile işlenen parçalarınıza projelerinizde ihtiyaç duyduğunuz niteliklere bağlı olarak hangi yüzey işlemlerini uygulayabileceğinizi keşfedeceğiniz bilgiler paylaşacağız.

CNC İşlemede Hangi Yüzey Opsiyonları Kullanılır?

Makinede işlenmiş hali

CNC işleme hizmetiyle üretilen parçalar, makineden işlendiği hali ile teslim edilir. Çapaklar alınır ve keskin köşeler temizlenir.

Kumlama

CNC işleme hizmetiyle üretilen parçalar, cam küre ile kumlanır. Makine işleme izleri giderilir, homojen ve mat bir yüzey elde edilir.

Satine

CNC işleme hizmetiyle üretilen parçaların, 400-600 zımpara ile yüzeyleri temizlenir. Homojen, pürüzsüz ve çizgili bir yüzey elde edilir.

Ham hali + Eloksal kaplama

CNC işleme ile parça üretildikten sonra korozyon oluşumunu önlemek ve aşındırma direncini artırmak amacıyla eloksal kaplama yapılır. Standart renk seçenekleri ile kaplama yapılabilir.

Kumlama + Eloksal kaplama

CNC işleme ile üretilen parçalara; kumlanmış homojen yüzeyin ardından mat eloksal kaplama yapılır. Standart renkler içerisinden parçalara dilediğiniz renk kaplama yapabilirsiniz. Sadece alüminyum malzemeler için geçerlidir.

Polisaj

CNC işleme ile üretilen parçalar manuel olarak yüzey işlemine tabi tutulur. Yüzeyi parlak ve daha pürüzsüz olarak elde edebilirsiniz. İçeride kalan yüzeylere uygulanamayabilir. Ölçü hassasiyetlerinin önemli olduğu parçalarda tavsiye edilmez.

Elektrostatik toz boya

Toz boya dış ortamda kullanılacak malzemeler için idealdir. Belirtilen RAL kodu ile boya yapılabilir. Parçalarda kalınlık farkı yaratabilir.

Kaplama

Farklı malzemeler için farklı kaplama seçenekleri yapılabilir. Örneğin krom kaplama, nikel kaplama, çinko kaplama vb.

Satine + Eloksal kaplama

Satine yapılmış yüzey sonrası eloksal kaplama, homojen görüntü için idealdir.

Oksidasyon / Siyah karartma

Çelik malzemelere uygulanır. Korozyon direncini ve ışık yansımasını azaltan bir etkiye sahiptir.

CNC işleme hizmetimiz hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için https://www.tridi.co/ adresini ziyaret edebilirsiniz.