Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi'nde Konuşuyor

TAKİP ET

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 'Afet-Acil Durum Yönetimi ve İnsani Yardım' teması altında Ankara'da gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirvede konuşma gerçekleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Olağanüstü Zirvesi'nde konuşuyor. İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar;

Zirvenin düzenlenmesi için çağrıda bulunan can Azerbaycan'ın Cumhurbaşkanı Aliyev'e şükranlarımı sunuyorum.

Bugünkü zirvemizle Türk dünyasının tek yürek tek vücut oluğunu en üst düzeyde bir kez daha göstermiş olacağız.

Ülkemizin güneyindeki 11 şehir, dünyada eşine az rastlanır bir depremle sarsıldı. 14 milyonu aşkın insanımız depremden etkilendi, 49 bini aşkın vatandaşımız hayatını kaybetti.

Önümüzdeki yıl içinde 650 bin konut yaparak hak sahiplerini evlere kavuşturmayı umuyoruz. Biz henüz deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken, bir de eşine rastlanmamış bir yağışla karşılaştık. Bu afetler karşısında eldeki imkanlar yetersiz kalıyor. Uluslararası yardım çağrısında bulunduk, Türk dünyası yardıma hemen karşılık verdi.

Ülkenizde arama kurtarma görevlileri gönderdiniz. Gönderdiğiniz çadırlar vatandaşlarımıza yuva oldu. Aziz milletimiz bu desteğinizi hiçbir zaman unutmayacak. BM 16 Şubat'ta Türkiye için acil yardım çağrısı yayınladı. Afetler ve etkileriyle mücadelede işbirliğimizi artırmamız gerektiği aşikardır.

KAZAKİSTAN CUMHURBAŞKANI TOKAYEV İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvedeki konuşmasının öncesinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile görüştü.

Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

ZİRVEDE KKTC DE YER ALIYOR

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan'ın teklifi üzerine düzenlenen zirveye Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Dönem Başkanı Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile gözlemci ülkeleri temsilen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türkmenistan Milli Konseyi Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov katılacağı açıklanmıştı.

Geçen sene icra edilen Semerkant Zirvesi'nde gözlemci statüsü elde eden KKTC'nin ilk defa bir TDT Zirvesi'nde yer alacağı da belirtilmişti.

Yaşanan büyük depremler üzerine Türkiye ile dayanışma için düzenlenen zirvede, afetler ve etkileriyle mücadelede işbirliğinin geliştirilmesine dair konular ele alınıp, müşterek gündemde yer alan hususlarda görüş alışverişinde bulunulacağı vurgulanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirve kapsamında ayrıca mevkidaşlarıyla ikili görüşmeler de yapacak.

HABERTÜRK