Cumhuriyet Meydanı Dönüşümü Silbaştan

TAKİP ET

SBB'nin Cumhuriyet Meydanı'nda uygulamayı planladığı dönüşüm projesinde bir yürütmeyi durdurma kararı daha çıktı. CHP'li Atilla Tekcan ve İYİ Partili Ayhan Ayvaz, "SBB ben yaptım oldu anlayışından vazgeçmeli "dedi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB), Cumhuriyet Meydanı'nda işhanlarının olduğu bölgeden başlayıp Vatan Bilgisayar'ıda içine alan Site Cami'ne kadar uzanan bir bölgede kentsel dönüşüm başlatmak için imar planlarını belediye meclisinde kabul etmişti. Daha sonra mülk sahipleri imar planının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açtı. 

BİR DURDURMA KARARI DAHA 

SBB'nin Cumhuriyet Meydanı kentsel dönüşüm projesi ile ilgili Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin ardından Samsun 3. İdare Mahkemesi'nden de yine yürütmeyi durdurma kararı geldi. Mahkeme, planlamanın şehircilik ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, planlamanın birçok eksiği bulunduğuna dikkati çekti. 

MAHKEME: İMAR PLANI HUKUKA AYKIRI 

Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin BESTAŞ İş Hanı ile ilgili verdiği SBB Meclisi'nde kabul edilen 1/1000 ve 1/5000'lik imar planları ile ilgili yürütmeyi durdurma kararında şunlar kaydedildi; "Cumhuriyet Meydanı kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanının imar planına işlenmesi ve meydan kullanımı oluşturulması amacıyla yapılan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ile meydanı olarak düzenlenen alanın, yakın çevresi ile kent bütünü içinde konumunu belirlemek üzere gerekli incelemeler ve değerlendirmelerin yapılmadığı, plan açıklama raporunun, genel görüşler dışında proje alanında yapılacaklara ilişkin yetersiz olduğu, Site Camisi alanı ile alt meydan kullanımlarının nasıl ele alınacağına ve hangi fonksiyonlara yer verileceğine ilişkin plan notu düzenlenmediği gibi yapılaşma koşulu da belirlenmediği, plan açıklama raporunda, yapılaşmanın vaziyet planına göre yapılacağının belirtildiği, bu durumun ise imar mevzuatına aykırılık oluşturmakla birlikte belirsizlik de yarattığı, plan değişikliklerine ait açıklama raporunda, Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanının, ulaşım durum analizi ile kentsel teknik altyapı etki değerlendirmesi analizinin yapılmadığı, bu kapsamda bir rapor hazırlanmadığı, proje alanına dâhil edilmeyen bazı alanlar nedeniyle proje alanına dâhil edilen birtakım alanların meydan bütünlüğüne herhangi bir katkısını olmayacağı, vatandaşların beklenti ve ihtiyaçlarının saptanmadığı, finansman temini konusunun açık olmadığı, etaplama ve eylem sırasının belirsiz olduğu, planlama sürecinin bu hâliyle planlama literatüründeki tüm ilkelere aykırı olduğu, meydan olarak planlanan alana ilişkin tespit, analiz ya da sentez çalışması yapılmadığı,
hangi kentsel sorunlara çözüm aranacağının belirsiz olduğu, yapılacak düzenleme ile yapılaşmaya ilişkin herhangi bir plan kararı ve plan notuna yer verilmemiş olmasının imar mevzuatına aykırılık oluşturduğu, genel görüşler dışında proje alanında yapılacaklara ilişkin hazırlanan plan açıklama raporunun yetersiz olduğu anlaşıldığından, davacılara ait taşınmazı kapsayan alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak belirlenerek bu hususun imar planına işlenmesine yönelik olarak yapılan 1/5000 ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişiklikleri ile buna karşı davacılar tarafından yapılan itirazın reddedilmesine ilişkin dava konusu işlemlerde şehircilik ilkeleri ile planlama esaslarına ve dolayısıyla hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Öte yandan; dava konusu işlemler neticesinde davacılara ait taşınmazın kullanım kararı
değiştiğinden, uygulanması hâlinde davacı açısından telafisi güç ve imkansız zararlar doğabileceği de açıktır.
Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin, uygulanması
hâlinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmesinin durdurulmasına, kararın tebliğini izleyen günden itibaren (7) gün içerisinde Samsun Bölge İdare Mahkemesine itiraz yolu açık olmak üzere, 24/11/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. "denildi.

MİLLET İTTİFAKI'NDAN BÜYÜKŞEHİR'E TEPKİ 

Cumhuriyet Meydanı dönüşüm ile ilgili verilen durdurma kararı kararı sonrası sil baştan plan gerekirken, SBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili Dr. Ayhan Ayvaz ve CHP Grup Başkanvekili Dr.Atilla Tekcan, Büyükşehir'i 'ben yaptım oldu' anlayışından vazgeçmeye çağırdı. İYİ Partili Ayhan Ayvaz, "Mahkemelerin vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararlarına şaşırmadık. Biz Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde defalarca hukukun üstünlüğüne vurgu yaparak, devam eden yargı süreçlerinin sonuçlanmasının beklenilmesi gerektiğini söyledik. Ancak hukuk tanımaz bir şekilde hukuki alt yapısı olmadan uygulanmak istenen projeleri yine yargı durdurmuştur.

Büyükşehir Belediyesi'nin bu hukuk tanımaz davranışlarından ne zaman vazgeçeceğini, mahkeme kararlarına ne zaman uyacağını Samsun halkı gibi bizlerde merak etmekteyiz. Cumhuriyet Meydanında da acaba mahkeme kararına uyacaklar mı? Şehrimizde başlamış olup, kentin faydasına olan işler yarım bırakılırken, yargının dur dediği işlerde karara uymama ısrarına bir türlü anlam verememekteyiz "dedi. 

TEKCAN 'ORTAK AKIL' ÇAĞRISI YAPTI 

SBB CHP Grup Başkanvekili Dr. Atila Tekcan, Büyükşehir Belediyesi'nin kenti ortak akılla yönetme sözü verdiğini hatırlatarak, "Ancak bildiklerini okuyorlar. Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm projesini, Büyükşehir Belediyesi her zaman ki gibi ben yaptım oldu anlayışı ile Samsun şehrinin gündemine getirilmiştir. Söz konusu kentsel dönüşüm projesi alanı içine alınan bina ve iş yeri sahipleri de, bu proje ile dialog yolları kapalı, anlaşılmaz bir kaosun içinde kendilerini bulmuştur. Cumhuriyet Meydanı'nda uygulanmak istenen kentsel dönüşüm projesinin, mağduriyetlere yol açacağını defalarca söyledik. Ancak ben yaptım oldu anlayışı her zamanki gibi burada da bildiğini okudu.

Büyükşehir Belediyesi'nin bildiğini okuma anlayışı ile şehrimize dayattığı hukuki dayanaktan yoksun ve şehircilik ilkelerine aykırı bir çok proje, açmış olduğumuz davalar sonucu mahkemecelerce durduruldu. Bu nedenle ciddi bir kamu zararı oluştu. Mahkeme kararlarına rağmen Büyükşehir Belediyesi şehircilik ilkelerine aykırı projelerini, imar plan değişiklikleri ile devam ettirmeye çalışıyor. Yine bunlardan birisi olan Cumhuriyet Meydanı Kentsel Dönüşüm projesinde de Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay yürütmeyi durdurma kararları verdi. Aylardır bu kentsel dönüşüm alanı içerisinde bulunan iş yerleri ve bina sahipleri yıkım korkusu yaşadı. Yerlerinin değeri düştü. Hakkını mahkemede arayan yer sahipleri Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin aldığı kararla haklı bulundu ve kentsel dönüşüm projesine yine yürütmeyi durdurma kararı alındı. Gönül belediyeciliği bu değildir. Ortak akıl ile şehri yöneteceklerini söylediler. Ancak bildiklerini okuyorlar"

Kaynak:Samsunkenthaber.com 

 CHP'li Atilla Tekcan 

İYİ Partili Ayhan Ayvaz 



SBB'nin Cumhuriyet Meydanı kentsel dönüşüm projesi ile ilgili Samsun 2. İdare Mahkemesi'nin ardından Samsun 3. İdare Mahkemesi'nden de yine yürütmeyi durdurma kararı geldi.