Deprem Bölgesinde Gelen Faturalarla İlgili Vahim İddia

TAKİP ET

İktidarın deprem bölgelerinde elektrik ve doğalgaz faturalarının üç ay öteleneceği açıklamasına rağmen faturalar zamlı olarak vatandaşa yansıtılmıştı. Bu tutarın içinde kayıp enerji bedelinin de olduğunu söyleyen depremzedeler, "Valiliğin geçici barınma alanlarındaki elektriği kayıp enerji bedeli olarak bölüp bizlere yansıtmışlar." iddiasında bulundu.

Depremin vurduğu Diyarbakır'da vatandaşlar son üç günden beri evlerine gönderilen yüksek elektrik faturasının şaşkınlığını yaşıyor.

6 Şubattan bu yana evlerinde kalmayıp geçici barınma alanlarında veya çadırlarla yaşayan depremzedeler, deprem öncesi göre faturalarının yüzde 35-40 oranında zamlı kesilmesine bir anlam veremedi. 20 günü aşkın süredir evlerinde olmadıkları halde daha düşük gelmesi beklenen ayrıca üç ay öteleneceği duyurulan faturaların daha yüksek gelmesi depremzedeleri çileden çıkardı.

Deprem sonrasında valiliğin geçici barınma alanı oluşturduğu kapalı spor salonları, kongre ve kültür merkezleri, kamuya ait binalar, okul ve camilerde barınan depremzedeler için burada kullanılan elektriğin kayıp enerji bedeli olarak evlerinde kalamayan depremzede vatandaşlara yansıtıldığı ileri sürüldü.

“KAYIP ENERJİ BEDELİNİ DE BİZE YÜKLEDİLER”

Depremzedeler Zeki Güneş ve Hamdullah Işık, “Bakanlık elektrik ve doğalgaz faturaları üç ay ötelenecek dedi. Buna rağmen bize fatura gönderilip son ödeme tarihi de eklendi. Yani ödemezsek cezalı ödemiş olacağız.

Hadi bunu da geçtik, şimdi deprem nedeniyle neredeyse 1 ay olacak bizler evlerimizde kalmıyoruz. Normalde bir önceki aya göre daha düşük gelmesi beklenen faturalar yüzde 40 daha yüksek geldi. Bu ne demektir. Sadece buzdolabı çalışan ve kimsenin kalmadığı eve bir önceki aya göre yüzde 40 zamlı fatura gönderilmesini bize açıklasınlar.

Bizim öğrendiğimiz şudur. Valiliğin geçici barınma alanlarındaki elektriği kayıp enerji bedeli olarak bölüp bizlere yansıtmışlar. Biz ötelemekten ziyade üç ay fatura alınmasın diye beklerken, onlar fatura göndermekle kalmayıp bir de zam yüklediler. Bu kadar da olmaz. Söyleyecek söz bulamıyoruz” diye tepki gösterdiler.

SÖZCÜ DUYURDU VATANDAŞI ARAYIP ZAM YOK DEDİLER

DEDAŞ'ın vatandaşa yüksek ve birim fiyatı zamlı fatura göndermesini SÖZCÜ'nün duyurması üzerine gazetemizde yayımlanan faturadaki kod ve rakamlardan aboneyi tespit eden DEDAŞ'ın depremzede vatandaşın evine gittikleri ve apartman görevlisinden cep telefonunu temin ettikten sonra kendini il müdürü olarak tanıtan bir kişinin faturaların zamlı olmadığını, neden zamlı diye bunu kamuoyu ile paylaştıklarını sormaları ise dikkat çekti.
SÖZCÜ