Dernekçiliğe Farklı Bir Bakış! Of Çaykara Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği

TAKİP ET

Of Çaykara Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Osman Nuri Sarı, "Biz Samsun'un en büyük sivil toplum kuruluşlarından biriyiz. Hem sosyal sorumluluk projelerimizle hem de atalarımızın bize emanet bıraktığı gelenekleri ve mirasları gelecek nesillere taşıyoruz" dedi.

Samsun'un en eski ve en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan Of Çaykara Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, 24 Şubat 1975 tarihinde kuruldu. Dernek Başkanı Osman Nuri Sarı, HHALK Gazetesi'ne dernekçilik faaliyetleri ve hemşericilik kavramları üzerine söyleşi gerçekleştirdi.

HHALK: DERNEĞİNİZİN KURULUŞ AMACI NEDİR?

Osman Nuri SARI: Derneğimiz Trabzon'un Of ve Çaykara ilçelerinden Samsun'a göç eden aileleri bir çatı altında toplamak, üyeleri arasında ve tüm toplumda yardımlaşma ve dayanışma ruhunu yaymak; ihtiyaç sahiplerine her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmak; fakir aile öğrencilerine eğitim ve öğretimde (burs gibi) yardımcı olmak amacıyla kurulmuştur. Of ilçemizden ayrılan Hayrat ile Çaykara ilçemizden ayrılan Dernekpazarı ilçelerimizi de bu çatı altına alarak faaliyetlerimize devam ettik.

HHALK: DERNEĞİNİZ BU AMAÇLARA ULAŞMAK İÇİN HANGİ FAALİYETLERDE BULUNUYOR?

Osman Nuri SARI: Mülkü derneğimize ait bir lokalimiz var. Burada üyelerimizle ve öğrencilerimizle sabah kahvaltılarında veya akşam yemeklerinde bir araya gelip hasret gideriyoruz. Ayrıca kültürel anlamda kurs, seminer, konferans ve panel gibi eğitim çalışmaları düzenliyoruz. Öğrencilerimize burs veriyoruz. Yardıma muhtaç ailelerimize gıda yardımı yapıyoruz. Pandemi döneminde yaklaşık 500 aileye gıda yardımı yaptık. Üstelik bunu sadece hemşerilerimize değil, tüm Samsun halkına yapıyoruz. Ayrıca ülkemizde meydana gelen doğal afetlere de yardım ediyoruz.

HHALK: DERNEKÇİLİĞE NEDEN İHTİYAÇ DUYULUR?

Osman Nuri SARI: Köyden kente daha iyi bir yaşam, daha iyi bir iş, daha modern bir ev, daha iyi sosyal ve kültürel bir yaşam için göç eden kitleler büyük şehirlere geldiklerinde yabancı bir kültürle karşılaşırlar. Yabancısı oldukları bir kültürle karşılaştıkları için ne tam köylü ne de tam kentli olabilen bu insanlar, bocalamaya başlarlar. İşte bu değişik kültürlerin hüküm sürdüğü, her geçen gün daha da kötü yöne doğru kaydığı bu ortamlarda çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak ve kendi kültürümüzü onlara öğretmek, yaşlılarımıza sahip çıkmak, yoksul ailelerimize yardım etmek anlamında derneklere ihtiyaç vardır. Dernekler bir ihtiyacın ürünü olarak kurulmaktadır. 'Hemşerilik' aynı şehirden, aynı coğrafi bölgeden, aynı köylerden, aynı kasabalardan ve aynı kültürden olmayı ifade eder. 'Hemşerilik' aidiyet ve kimlik duygusunu anlatır.

HHALK:  ÇOCUKLARA VE GENÇLERE YÖNELİK PROGRAMLARINIZ NELER?

Osman Nuri SARI:  Hemşeri derneklerinin, yörelerinden kopup gelen insanlara bölgesel geleneklerini kaybetmeden içinde bulunduğu şehrin değerlerine de saygı duyarak ve gerektiğinde onları benimseyip yaşayarak hayata alışması ve yaşamını sürdürmesi gerekliliğini sağlama gibi bir köprü görevi vardır. Bu nedenle derneğimizde folklor kursumuz var. Burada hem yöresel oyunlarımızı hem de kemençe çalmayı öğretiyoruz. Samsun’da okuyan Oflu ve Çaykaralı üniversite öğrencilerimizi bir araya toplayıp onların sorunlarını dinliyoruz. Ayrıca "Solaklı Vadisi" geleneğinden gelen yöresel adet ve geleneklerin canlı tutulması insanların kendi kültürlerinden tamamen kopmadan içinde bulundukları şehir hayatına uyumuna katkı sağlıyoruz. Samsun'da faaliyet gösteren Oflu ve Çaykaralı iş insanlarımız, hem kültürel değerlerini kaybetmemiş hem de yaşadıkları şehre katma değer katmışlardır.

HHALK: DERNEKLER SİYASİ BİR GÜÇ MÜDÜR?

Osman Nuri SARI:  Hemşeriler bir dernek etrafında kümelendiklerinde ve ortak hareket bilinci geliştirdiklerinde önemli bir siyasal güç oluşturmaktadırlar. Dernekler buluşma adresi olmanın yanında problemlerin çözülmeye çalışıldığı mekânlar olmaktadır. Bu nedenle tüm siyasi parti belediye başkanlarımızı derneğimizde misafir ederek onlarla sorunlarımızın çözümünde istişarede bulunuyoruz. Biz Samsun'un en büyük sivil toplum kuruluşlarından biriyiz. Bu dernek tabela derneği değildir. Eğer bu dernek tabela derneği olsaydı 50 yıl varlığını sürdürebilir miydi? Ayrıca bu dernek siyaset üstü bir dernektir. Bu derneği diğer derneklerle karıştırmamak gerekir.

HHALK: DERNEK ÜYELERİ DERNEKTEN GÜÇ ALIRLAR MI?

Osman Nuri SARI: Hemşeri dernekleri siyasi sistem ile birey arasında iletişimi kuran ve onun dilek, talep ve hoşnutsuzluğunu sisteme aktaran bir ara kurum olarak işlev görmektedirler. Dernek üyeleri giddikleri yerde ben falan hemşeri derneği üyesiyim diyerek derneğinden güç aldığını düşünür. Başına bir sıkıntı geldiğinde derneğinin kendisine sahip çıkacağını düşünerek hemşerilerinden manevi destek sağlayarak güçlü olduklarının imajı ile psikolojik olarak kendilerini rahatlatırlar. Ayrıca dernek ile diğer özel kurumlar arasında imzalanan protokollerden de faydalanmaları açısından dernekler üyeleri için hem maddi hem de manevi bir güç sayılır.

HHALK: YARDIM TOPLAMA KONUSUNDA SORUN YAŞIYOR MUSUNUZ?

Osman Nuri SARI: Bizim derneğimiz yardım toplamada herhangi bir sorun yaşamıyor. Çünkü üyelerimiz verdiklerinin nereye gittiğini iyi biliyor. Ayrıca Samsun’da hatırı sayılır Oflu ve Çaykaralı iş insanlarımız var. İhtiyaç duyduğumuzda hepsi bizlere yardım ediyor. Buradan tüm hayırsever iş insanlarımıza, derneğimize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Şubat 2022 yılında yapacağımız Dostluk ve Dayanışma Gecemize tüm hemşehrilerimizi bekliyorum. 

Of Çaykara Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Osman Nuri Sarı, "Görevimde beşinci yıla giriyorum. Ekim 2022’de genel kurulumuz var. İnşallah bir 3 yıl daha üyelerimizden çalışma oluru alırız" dedi.  Feride İÇKİLLİ