'DERS ALMAMIŞLAR  RET DEĞİL BEKLETME' 

TAKİP ET

Türkiye depreme ağlarken, SBB Meclisi'ne birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nin imara açılması teklifi geldi. Komisyondan geçen teklif, mecliste 'Jeolojik ve jeoteknik' raporların beklenmesi' gerekçesiyle beklemeye alındı. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) Şubat ayı Meclis toplantısı, Başkan Mustafa Demir'in yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda, komisyonda kabul edilen birinci derece tarım arazisi olan heyelanlı Kürtün Vadisi'nin imara açılmasını öngören teklif ile Batı Çevre Yolu'nu ilgilendiren teklif görüşüldü. 

AK PARTİ'DEN 
BEKLETME ÖNERİSİ 

Toplantının başında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Recep Kemal Certel, Kürtün Vadisi'nin imara açılmasını öngören imar planı ile ilgili 'jeolojik ve jeoteknik raporların beklenmesini' gerekçe göstererek teklifin bekletilmesini önerdi. 

TEKCAN'DAN DİKKAT 
ÇEKİCİ AÇIKLAMA 

Teklif ile söz alan CHP Grup Başkanvekili Atilla Tekcan, "Kürtün Vadisi'nin doğu ve batı yönleri yapılaşmamış boş arazi ile çevrilidir. İhiyaçtan fazla konut alanı mevcuttur. Bu yüzden konutlaşmaya ihtiyaç yoktur. Kürtün Vadisi'ne 15-20 bin kişinin yerleştirilmesinin mutlaka araştırmaya dayalı bilimsel bir gerekçesi olmalıdır. Teklifte bununla ilgili hiçbir bilimsel rapor yoktur. Kürtün Vadisi kısmen topografik, kısmen jeolojik nedenlerle yapılaşma için tercih edilecek alan değildir. İlgili kurumlardan yazılı görüş isteme zorunludur. Gündem ekinde gelen görüşler tatmin edici değildir, muallak ifadeler içerdiği gibi önemli kuruluşlardan görüş gelmemiştir. Kürtün Vadisi Samsun’nun etkin olan Kuzeybatı rüzgarlarına kapalı, nem oranı yüksek, hava sirkülasyonu hızlı olan bir bölge konumundadır. Yani nadir olan mikroklima bölgesidir. Yüzyıllar boyunca Kürtün Deresi'nin getirdiği, yamaçlardan akan verimli toprağın oluşturduğu alüyvon toprak yapısıyla Akdeniz ve sıcak iklim kuşağı ülkelerin yetiştirdiği 40 tür meyvenin yetiştirileceği, iyi ve organik tarımın yapılması için tarla sınırlarının korunarak  'özel ürün yetiştirme alanı kararı' alınabilecek bir alandır. Deveci armudunun marka değeri olması bunun bir örneğidir. Vadi 3. Derece arkeolojik sit alanıdır. Amisos Antik kenti devrine ait pişmiş toprak eşyaların hammadde kaynağıdır. Kazı dahi yapılamayacak bir alandır "dedi. 

OMÜ'LÜ UZMANLAR UYARDI 

Kürtün Vadisi'ni bekleyen tehlikelere dikkati çeken Tekcan, "Yağış yönünden 
Samsun Valiliği AFAD 2021-2026 il afet risk azaltma planı kitabında 'Sel/Taşkın Tehlike ve Risk Analizinde' Kürtün Çayı yüksek riskli alan olarak tanımlamıştır. Her an taşkın riski vardır. Sel kapanının yapılması, derenin ıslah edilmesi taşkın olmayacak anlamına gelmemektedir. Yağış tetikli heyelanların yoğun olduğu ilimizde deprem tetikli heyelanlar da mevcuttur. Bu alanda bunlardan biridir. Kütle Hareketleri Değerlendirmesine göre ise; bu alan Maden Teknik Araştırma Enstitüsü tarafından işaretlenmiş aktif heyelan sahasıdır. Kontrollü dahi olsa yapılaşmaya açılması tehlikelidir. AFAD’ın yayınında; bu bölge de heyelan envanterinin yaygın olduğu, deprem tehlikesinin yüksek ve dolayısıyla heyelanın olası bir deprem ile tetiklenmesinin muhtemel olduğu, bu tetikleme neticesinde birden fazla yerleşim bölgesinin tetiklenen heyelandan etkilendiği, etkilenmesi beklenen yerleşim yerlerindeki alt ve üstyapıların mühendislik açısından yetersiz ve bu yapıların inşa edildikleri zemin özelliklerinin nispeten zayıf olduğu durum ortaya konulmuştur. 1943 Ladik depreminin yörede bıraktığı etkiler, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü teknik personeli tarafından çok yönlü araştırılmıştır. Araştırma sonucunda bütün riskler ortaya konulmuştur. Ayrıca, OMÜ Mühendislik Fakültesi deprem uzmanı öğretim görevlileri tarafından 2010 yılından bugüne yaptıkları sismik deneysel çalışmalar sonucunda araştırmaları, birkaç tane uluslararası akademik makale olarak yayınlanmıştır. Hocalarımızın bize verdiği bilgiye göre; Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Ladik ilçesi İbi-Arslantaş-Alayurt Mahalleleri geçişinde bitki örtüsünün her mevsim farklılık gösterdiği, Ladik, Hamamayağı Mahallesi'nde bulunan KAFZ'nin tali faylarında 1943 yılından beri enerji biriktiği, şu anda bu enerjinin sağlıklı bir şekilde ölçülemediği, bu bölgede 7,4 şiddetinde bir depremin muhtemel olduğu, olası bir durumda 7,4 şiddetinde bir deprem olduğu zaman 8 saniye sonra deprem dalgasının Kürtün Vadisi'nde olacağını, Kürtün Vadisi'nin heyelan bölgesi olması nedeniyle zemin yapısının alüvyon toprak olduğu, zeminin tamamıyla gevşek, jel türü yapısı olduğu ve sıvılaşma nedeniyle 7,4 şiddetindeki deprem enerjisini olduğu gibi içinde toplayarak şiddetli zemin hareketi yapacağını, jel gibi olan zeminin daha aşağıda bulunan zeminden krema gibi kayıp ayrılarak çok büyük yıkıma sebebiyet vereceğini açıklamışlardır. Sonuç olarak; her ne olursa olsun kimse doğaya kafa tutamaz. Bunun acı gerçeğini bu gün yaşıyoruz. Bizim bu alanın imara açılmaması konusunda bilimsel çok eleştirimiz ve materyalimiz var. Projenin gerçekleşmesi konusunda proje sahiplerinin acaba elinde ne var? Önerimiz kamu yararı olmayan bu maddenin komple reddedilerek hem Samsun Büyükşehir Meclisi gündeminden, hem de Samsun’ nun gündeminde düşmesidir "ifadelerini kullandı. 

DEMİR: TÜM 
İŞLEMLER ŞEFFAF 

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise Kürtün Vadisi'nin imara açılması ile ilgili teklifin 1/5000 ölçekli planının 2021 yılı Aralık ayında mecliste kabul edildiğini söyledi. Demir, "AFAD kayıtlarında Kürtün Vadisi'nde bir bölümün heyelanlı alandan çıkarıldığını gördük. Bunun üzerine bir çalışma yapılıyor. Yapılan çalışma Çevre Bakanlığı ile ortak yapılıyor. Ekipler bölgede inceleme yaptı. Gelinen noktada meclis üyelerimiz jeolojik ve jeoteknik raporların beklenmesi yönünde bir görüş bildirdi. Biz bir yerde ilan yaparken bunu duyuruyoruz, alanda satanda haberi oluyor. Tüm işlemlerimiz şeffaf şekilde yapılıyor "dedi. 

KÜRTÜN BEKLEMEYE ALINDI 

Teklif konuşmaların ardından oylamaya sunuldu. Komisyonda kabul edilen  Kürtün Vadisi'nin imara açılmasını öngören teklif, AK Parti'li Certel'in önerisi ile mecliste oybirliği ile beklemeye alındı. 

BATI ÇEVRE YOLU 
MECLİSTEN GEÇTİ 

Daha sonra Batı Çevre Yolu ile ilgili hazırlanan imar planı teklifi görüşüldü. Teklif ile ilgili söz alan CHP Meclis Üyesi Hasan İpek, Atakum Batı Çevre Yolu teklifinde yönetmelikler hiçe sayılarak Atakum'un geleceğinin  tehlikeye atıldığını öne sürdü. 
İpek, "Getirilen plan sanki mahkemelerce iptal edilsin diye getirilen bir teklif gibi gözükmektedir. Söyle ki; 
1/ 1000'lik uygulama imar planı Atakum Belediyesi'nce yapılması gerekirken  Büyükşehir Belediyesi^'nce yapılmış. Atakum Belediyesi'ne Netcad (sayısallaştırma) dosyaları dahi gönderilmemiş. Atakum Belediyesi yok sayılmıştır. Mahkemeler 1/1000'lik uygulama imar planı alt belediyece yapılmayan imar planlarını iptal etmektedir. Büyükşehir Belediye Meclisi'ne getirilen planda zaten 1/1000'lik uygulama imar planı vasfını taşımamaktadır.  Gelen teklifte yapılaşma oranları gözükmemektedir. Oysa uygulama imar planı yapılaşma haklarının belirlendiği planlardır. Sosyal donatı alanları hangi yapılaşma koşullarına göre hangi nüfus oranlarına göre belirlenmiş anlaşılmamaktadır. Kurum görüşleri 2017 yılı revizyon imar planına ait kurum görüşleridir. Güncel değildir. Tarım görüşü eksiktir. Arazi sınıflandırmasına göre alınmamıştır. Sadece mera alanlarını kapsamaktadır. Jeolojik ve jeofizik etüt raporlarına ilişkin görsel bir belge yoktur. Şehrin 100 yıllık projeksiyonunu kapsayacak bir planın böyle acemice tanzim edilmesi, Batı Çevre Yolu'nun geleceğini tehlikeye atmıştır. Bu sonuç bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızı da mağdur edecektir "ifadelerini kullandı. 

TARIM GÖRÜŞÜ 
NEDEN YOK ?

Daha sonra konuşan İYİ Parti Grup Başkanvekili Ayhan Ayvaz, söz konusu teklif ile ilgili ayrıntıların toplantıdan 30 dakika önce kendisine teslim edildiğini söyledi. Batı Çevre Yolu projesi ile ilgili tarım görüşünü 5 kez sorduğunu ama cevap alamadığını belirten Ayvaz, "Bu planı nasıl inceleyeceğiz "dedi. 

BATI ÇEVRE YOLUNA 
4 KAT YAPILAŞMA HAKKI 

Eleştirilere cevap veren Başkan Mustafa Demir, "Tarım görüşü yok. 3 bölüme ayrıldı. Çalışma yapılıyor. Bu plan itirazlar sonucu ortaya çıkmış plandır. Hak sahipleri olduğu yerde haklarına kavuşacaklar. Yapılaşma 4 kat olacak. Biz her türlü eleştiriye açığız. Batı Çevre Yolu projesinin ihalesini bu yıl içinde yapmayı planlıyoruz "dedi. 

400 MİLYON LİRA KREDİ 
MECLİSTEN GEÇTİ 
 

Konuşmaların ardından oylamaya sunulan teklif, Cumhur İttifakı'nın desteği ile oy çokluğu ile meclisten geçti. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi'nin İller Bankası'ndan 400 milyon lira kredi alması ve yol bakım işlerinde belediyenin şartlı bağış kabul etmesini öngören tekliflerde mecliste kabul edildi. 

Zekeriya FIRAT 

Kürtün Vadisi'nin tarıma açılmasını öngören teklif, mecliste beklemeye alındı. Batı Çevre Yolu projesi ile ilgili plan oy çokluğu ile meclisten geçti. 

SBB Başkanı Mustafa Demir 

Atilla Tekcan 

Hasan İpek 

Ayhan Ayvaz 

Recep Kemal Certel