Dijital Platformlar Artık Haber İçin Ödeme Yapacak

TAKİP ET

Endonezya, Google ve Meta gibi dijital platformlardan yerel medya kuruluşlarına haber içeriği kullanımı için ödeme yapmalarını şart koşan yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

Endonezya, Google ve Meta gibi büyük dijital platformların, yerel medya kuruluşlarının haber içeriklerini kullanmadan önce bu kuruluşlara ödeme yapmasını zorunlu kılacak bir düzenleme üzerinde çalışıyor. Ağustos ayında yürürlüğe girmesi planlanan yeni düzenleme, dijital platformlarla medya şirketleri arasında gelir paylaşımı ve veri paylaşımı gibi çeşitli işbirliklerini teşvik edecek.

Düzenleme, dijital platformların güvenilir kaynaklar tarafından üretilen haber içeriklerine öncelik vermesini, eğitim programlarına katkıda bulunmasını ve sahte haberlerin yayılmasını engellemeyi de içeriyor. Ayrıca, yerel medya kuruluşlarına yapılacak ödemelerin yanı sıra, dijital platformların ülkede haber içeriği kullanımı için adil bir ücret ödemesini sağlamayı amaçlıyor.

Bu düzenleme, özellikle Google ve Meta gibi dijital platformların, haber içeriklerini ücretsiz olarak kullanması nedeniyle yerel yayıncıların gelir kaybına uğramasını önlemeyi hedefliyor. Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, platformlar arasında beklentilerin farklı olmasından dolayı ortak bir çözüm bulmanın zor olduğunu belirtti.