Dışişleri Bakanları Brezilya'da Toplandı, Dünya Gündemi Görüşüldü

TAKİP ET

Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda küresel gerilimler, Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail'in Gazze'ye saldırıları gibi önemli konular ele alındı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da zirveye katılarak uluslararası ilişkilerde Türkiye'nin duruşunu temsil etti.

G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı, Brezilya'nın ev sahipliğinde Rio de Janeiro kentinde başladı. Toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da katılarak Türkiye'nin dış politika pozisyonunu temsil etti.

Toplantının gündeminde; Ukrayna'daki gelişmeler, İsrail'in Gazze'ye saldırıları, küresel gerilimler, çok taraflı örgütlerin güçlendirilmesi, iklim değişikliğiyle mücadele, yoksulluğun azaltılması ve küresel yönetişim mekanizmalarının reformu gibi önemli konular yer aldı.

Brezilya'nın G20 Baş Müzakerecisi Mauricio Lyrio, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Küresel yönetişimin olmadığı bir dünyada yaşıyoruz ve eşi benzeri görülmemiş bir çatışma döneminden geçiyoruz. Küresel zorluklarla mücadele edecek bir yönetim eksikliği var." ifadelerini kullandı.

G20 Toplantısı'nda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin genişletilmesi ve reform yapılması konuları da ele alındı. Lyrio, veto yetkisine sahip ülkelerin direnişi nedeniyle bu konuda fikir birliğine varılamadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, 2 Mart 2023'te Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'deki Dışişleri Bakanları Toplantısı'ndan bu yana ilk kez yüz yüze görüşeceği bildirildi.

G20 zirvesi, dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getirerek küresel konularda politika ve iş birliği konularını ele alıyor. Liderler Zirvesi, kasımda Rio de Janeiro'da düzenlenecek.

saldırı Gazze İsrail haber gündem rusya ukrayna brezilya hindistan zirve G20