DİSK'li kadınlardan 'kadın kotası' göndermesi

TAKİP ET

DiSK Emekli Sen Şube Sekreteri Dürdane Kılıç, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanınmasının yıldönümünde yaptığı açıklamada, "Siyasete gelince kadınlar, toplumdaki sayısal çoğunluğun yüzde 51'i iken, temsil oranı yüzde 14'te kalmıştır "dedi. 

DİSK Emekli Sen Samsun Şube Sekreteri Dürdane Kılıç, 87 yıl önce 5 Aralık 1934'te seçim kanununda yapılan değişiklik ile Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığını hatırlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınına Avrupa ülkelerinden önce bu hakkı tanıdığına işaret eden Kılıç, siyasilere kota göndermesi yaptı. 

AÇIKÇA EŞİTSİZLİKTİR 

Kılıç, "Kadın birey olarak kendine yüklenen rolleri başarı ile taşımıştır. İyi anne olmuş, iyi eş olmuş, iyi öğretmen olmuş, iyi gelin olmuş, iyi profesör olmuş, iyi idareci olmuş ama iş siyasete gelince toplumdaki sayısal çoğunluğu yüzde 51 iken temsil oranı yüzde 14'te kalmıştır. Bu açıkça bir eşitsizliktir. Oysa ki hukuk ve demokrasinin en önemli koşullarından biri insan haklarının, özel olarak da kadının insan haklarının, yasalarla güvence altına alınması zorunluluğudur. Bu bağlamda biz kadınlar doğuştan taşıdığımız özelliklerin ve farklılıkların ayırdındayız. Yani doğamız gereği taşıdığımız farklılıkların bilincindeyiz.Ve istiyoruz ki; bizi yönetenler haklarımızı eşit kullanmak isteğimizin bilincinde olsunlar "ifadelerini kullandı.  Feride SEZGİN