Dr. Ömer Faysal Çadır; Doktorlardan 'Sağlıkta Şiddeti Çözün' Çağrısı

TAKİP ET

Samsun Tabip Odası üyeleri, sağlıkta şiddetin çözülmesi konusunda ilgili kurumlara çağrı yaptı.

Samsun'da Tabip Odası ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi(OMÜ)Tıp Fakültesi öncülüğünde Tıp Bayramı dolayısıyla farklı etkinlikler düzenlendi. Atatürk Anıtı'nda ve OMÜ'de düzenlenen törenlerde sağlıkta şiddetin çözülmesi gerektiği talepleri gündeme getirildi. 

'SORUNUN TEMELİNE İNİLMELİDİR'

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, "Öncelikle sağlıkta şiddetin herhangi bir türünün münferit bir olay olarak kabul edilmeyeceğini bilmek ve sağlık sistemi işleyişindeki bozukluklardan kaynaklanan toplumsal bir sorun olduğunu görmek zorundayız. Sağlıkta şiddet kışkırtılmış sağlık talebine karşın, gelen vatandaşların, 5 dakikalık muayeneyle sonuç almasını beklemekle alakalıdır, bu nedenle hastaya vaadedilen, hastanın istediği ve beklediği kalitedeki sağlık hizmetine ulaşamaması ile alakalıdır.

Programda  meslekte 30, 40 ve 50.yılını dolduran hekimlere Onur Plaketleri sunuldu.

Hastayı müşteri, hekimi işgücü olarak değerlendirmekle alakalıdır. Hekimle hasta sanki karşı cephelerde imiş gibi algı oluşturmakla alakalıdır.

Performans sistemini getirip, hekimi mesleği ve geçim derdi arasına sıkıştırmakla alakalıdır. Hekim ve sağlık çalışanları hakkında yapılan değersizleştirme söylemleri ile halkın gözündeki itibarımızın yerle bir edilmesiyle alakalıdır.

Bütün bu olumsuzluk nedenleri yaratıldıktan sonra, öfkeleri sınır tanımayan insanların, hiçbir önlem alınmamış hastane ve sağlık birimi koridorlarında ellerinde silahlarla, serseri mayın gibi dolaşmalarına izin vermekle, göz yummakla alakalıdır.

Yani sağlıkta şiddetin; kapıya bir güvenlikçi dikerek, ifadeye çağırıp salarak, 1-2 kendini bilmezin işidir deyip geçiştirerek çözülmesi mümkün değildir. Sağlıkta şiddet sorunu;Ancak meselenin köküne inen, nedenlerini samimiyetle irdeleyen, iyi niyetli, akılcı ve kararlı politikalarla çözülebilir. Devletimizin asli görevi bu sorunu çözmektir ve bunun için gerekli adımları hızla atmalıdır "ifadelerini kullandı. 

Zekeriya FIRAT