Dolar, 32 TL Seviyesini Aştı: Ekonomideki Gelişmeler ve Endişeler

TAKİP ET

Seçim öncesinde dolar/TL'deki hızlı artış, yeni haftanın ilk gününde 32 lira seviyesini geçerek devam etti. Ekonomi yönetiminin iç talebi kısmakta gecikmesi ve döviz talebinin artması, dolar/TL'nin ay başından bu yana hızla yükselmesine neden oldu.

Merkez Bankası (TCMB), enflasyonun tahminleri aşmasının ardından kredi büyümesini sınırlama amacıyla iki sıkılaştırma adımı attı. Ancak, döviz rezervlerindeki düşüş devam ediyor. TCMB'nin net döviz rezervleri 1 Mart haftasında 1,9 milyar dolar daha azaldı ve son 10 haftada toplamda 19,6 milyar dolarlık kayıp yaşandı.

Yüksek enflasyon, geçen yılki genel seçim sonrasındaki kur düzeltmesi beklentisi ve ekonomi politikalarındaki olası değişiklik endişeleri, yerel yatırımcıları dövize yönlendiren başlıca etkenler oldu. Ancak, ekonomi yönetimi bu endişelerin temelsiz olduğunu savunuyor.

Piyasa oyuncuları, TCMB'nin enflasyon tahminlerini aşan Şubat verileri sonrasında faiz artırımına gidebileceği ihtimalini değerlendiriyor. TCMB, geçen hafta bankalarla yapılan görüşmelerin ardından TL uzlaşmalı vadeli döviz satımına başlayarak toplam döviz satım pozisyonunu Eylül 2023'ten bu yana en yüksek seviyeye taşıdı.

Dolar/TL, bu sabah 32,0075 seviyesinde güne başladı. TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı şubat sonundan itibaren hız kazandı ve geçen hafta ağustos sonundan bu yana en büyük kaybını yaşadı. Yılbaşından bu yana TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 7,7 seviyesinde.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin ekonomi politikalarındaki etkinlik ve kalıcılığa olan güvenin arttığını belirterek kredi notunu bir kademe yükselterek B+'ya çıkardı ve not görünümünü "pozitife" çevirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, not artışının ardından makro finansal istikrarın güçleneceğini ve kredi notunun yükseleceğini ifade etti.

dolar yüksek ekonomi faiz hızlı artış 32 tl seviyesi gün euro gram altın samsunhaber haber gündem