Dolar haftaya yeni rekorla başladı

TAKİP ET

Dolar, muhalefetin zaferiyle sonuçlanan yerel seçimlerin ardından yeni haftaya rekor seviyelerle başladı. Erdoğan'ın mevcut ekonomi politikalarında devam mesajı vermesine rağmen, piyasalar seçim sonuçlarının etkilerini yakından takip ediyor.

Geçen haftayı 32,34 seviyesinden kapatmasının ardından dolar/TL, bu sabah güne 32,43 seviyesinden başladı. Muhalefetin beklenenin üzerinde oy oranı almasıyla sonuçlanan yerel seçimler, piyasalarda belirgin bir etki yarattı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2023 genel seçimlerindeki zaferinin ardından gerçekleşen yerel seçimlerde muhalefet adaylarının beklenenin üzerinde oy alması, Erdoğan'ın stratejisini ve seçim sonucunun nedenlerini nasıl değerlendireceğini merak konusu haline getirdi.

Bankacılar, Erdoğan'ın seçim sonuçlarına ilişkin yapacağı açıklamaların ekonomi politikalarında ve yönetiminde bir değişiklik olmayacağını düşünüyor. Ancak yine de seçim sonuçlarının olası etkileri yakından izleniyor.

Ekonomistler, Erdoğan'ın seçim sonrası ekonomi programının devamına ilişkin vurgularının piyasalar tarafından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e verilen "destek" olarak yorumlanabileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan, döviz talebinin seçim sonrasında devam edip etmeyeceği, kısa vadeli ekonomik görünüm açısından en kritik konulardan biri olarak öne çıkıyor. Dolar/TL'deki yükseliş, yerel seçim öncesi gözlenen yüksek döviz talebinin de etkisiyle hız kazanmıştı.

Dolar/TL, mart ayında başlayan yükseliş trendini sürdürerek tarihi zirvelere ulaştı. Bugün ise güne 32,43 civarında başladı. Ancak, gece saatlerinde kısa süreli olarak 33 seviyesini görmesine rağmen, bu seviyelerde kalıcı olmadı.

TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 9 oldu. İkinci çeyreğin ilk işlem günü bugün, ve iç veri gündeminde mart ayı İmalat PMI verisi ile İTO öncü enflasyon verileri takip edilecek. TCMB'nin TL uzlaşmalı vadeli döviz satımındaki stoku ise Cuma günü itibarıyla yaklaşık 4,3 milyar dolar civarında bulunuyor.

dolar yeni hafta yüksek seviye rekor seviye zam yerel seçim muhalefet zaferi ekonomi politika etkisi samsun haber gündem haber