Donuk omuz nedir, belirtileri nelerdir?

TAKİP ET

Donuk omuz, diğer adıyla adezif kapsülit, oldukça ağrılı ve omuz hareketini kısıtlayıcı bir rahatsızlıktır. Büyük Anadolu Hastaneleri Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Göksel Gültekin Şahiner, donuk omuz hakkında bilgilendirme yaparak belirtilerini açıkladı.

Donuk omuz, omuz çevresindeki yumuşak dokularda eklem kapsülünde olan sertleşme, sıkılaşma ve yapışıklıktan kaynaklanır. Bu durum omuz ekleminde ağrı, hareket kısıtlılığı ve terslikle sonuçlanır. Dr. Şahiner, donuk omuzun belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Artan Ağrı: Omuz bölgesinde zamanla artan ve şiddetlenen bir ağrı hissedilir.
Hareketlerde Sertlik: Omuz ekleminin hareketlerinde bir sertlik ve zorlanma hissedilir. Hareketlerin yapılması zorlaşır.

Hareket Kaybı: Normalde omuzu belirli bir açıya kadar kaldırabilmekteyken, adezif kapsülit geliştiğinde bu kaldırma açısı zamanla azalır ve omuzun tamamen kaldırılması mümkün olmaz.
Donuk omuz, bir günde meydana gelmeyen sinsi bir hastalıktır. Yavaşça ilerler ve tedavi ne kadar erken başlarsa, o kadar etkili olur. Bu nedenle, omuzda geçmeyen ağrı ve hareket kısıtlılığı hissedildiğinde, birkaç hafta boyunca devam eden şikayetlerde mutlaka bir doktora başvurulması önemlidir. Erken tanı ve tedavi, donuk omuzun etkilerini azaltmada önemli rol oynar.