Döviz Kuru Oynaklığından Korunma: Kur Korumalı Hesap

TAKİP ET

Döviz kurunda oluşan oynaklıklar birikimlerini Türk parasında tutan müşteriler için bir risk unsuru olabiliyor. Kur artışları, TL birikimlerin değerini koruyamamasına yol açabiliyor. Bu riski azaltmak ve TL birikimlerin kurdaki değişimler karşısında değerini korumasını sağlamak için döviz kuru korumalı TL hesap uygulaması başlatıldı. 3, 6, 9 ve 12 ay vadeli olarak açılabilen Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı, dönem sonu ve dönem başı kur değişim oranının hesap açılışında öngörülen faiz oranından fazla olması halinde getiri olarak kur değişim oranının esas alınmasını sağlıyor. Böylece TL birikimin değeri kur artış oranı karşısında korunmuş oluyor.

Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?

Döviz kuru korumalı vadeli hesap açma hakkı Türkiye’de yerleşik gerçek kişilere aittir. Dolayısıyla tüzel kişiler, kur korumalı TL hesap uygulamasından yararlanamazlar. Hesaba ilişkin tüm ödemeler TL olarak yapılır. Hesap açılışı için döviz tevdiat hesabında bulunan dövizin TL’ye dönüştürülmesi ya da bankaya doğrudan TL vermesi gerekmektedir.

Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’nın Özellikleri Nelerdir?

Döviz kuru korumalı TL mevduat hesabı uygulamasında belirlenen faiz oranı, asgari olarak TCMB tarafından ilan edilen politika faizi olabiliyor. Hesabın en büyük avantajı, vade sonunda oluşan kur seviyesinin dikkate alınması ve dönem sonu ve dönem başı arasındaki kur değişim oranının şartlar gerçekleşmesi halinde hesaba yansıtılmasıdır. Kur değişim oranının hesaba yansıtılması için ise vade sonu kur değişim oranının, hesap için öngörülen faiz oranının üzerinde olması yeterlidir. Aksi durumda mevduat sahibi vade sonunda faiz getirisini alır. Kur korumalı hesabın diğer bir avantajı ise getiriye stopaj uygulanmamasıdır.

Kur Korumalı TL mevduat Hesabı’nın avantajlarından yararlanılabilinmesi için erken kapama yapılmaması gerekmektedir. Erken kapama halinde ise kapama tarihindeki TCMB USD, EUR ve GBP kurlarından düşük olan dikkate alınır. Eğer erken kapama tarihindeki kur, hesap açılış tarihi kurlarından düşükse anapara kaybı olabilir. Dikkat edilmesi gereken diğer bir özellik ise vade bitiminde otomatik vade uzatımımının olmamasıdır. Diğer bir ifadeyle Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı’nın vadesi bittiğinde hesap otomatik olarak yenilenmez ve biriken tutar vadesiz TL hesabına aktarılır.

Siz de TL birikimlerinizin döviz kurlarındaki değişimler karşısında değerini koruması için, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı açarak avantajlardan yararlanabilirsiniz!

Fibabanka ile Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı açın, yatırımlarınızın güvence altına alın