Dünya Bankası Uyardı: 'Uçurum Artıyor'

TAKİP ET

Dünya Bankası, "Büyük Tersine Dönüş: Uluslararası Kalkınma Birliği (IDA) Ülkelerinde Beklentiler, Riskler ve Politikalar" başlıklı raporunda en yoksul 75 ülkenin, zengin ekonomilerle giderek büyüyen bir gelir farkıyla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

IDA'dan hibe ve sıfır ile düşük faizli kredi almaya uygun 75 ülkenin fırsatlar ve risklerinin değerlendirildiği raporda, yüksek potansiyele rağmen bu ülkelerin "tarihi tersine dönüş" ile karşı karşıya olduğu belirtildi.

Raporda, bu ülkelerin yarısında en zengin ekonomilerle gelir farkının açıldığına dikkat çekilirken, genç nüfus, doğal kaynaklar ve güneş enerjisi gibi potansiyellerin bu olumsuzluğun üstesinden gelmelerine yardımcı olabileceği vurgulandı.

2020-2024 döneminde IDA ülkelerinin kişi başına düşen ortalama gelirinin zengin ekonomilere göre daha yavaş arttığına değinilen raporda, Covid-19 salgını öncesindeki döneme göre ülkelerin zenginlik seviyelerinde düşüş yaşandığına dikkat çekildi.

Raporda ayrıca, IDA ülkelerinde her dört kişiden birinin günde 2,15 doların altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiği ve bu ülkelerin yarısının borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduğu belirtildi. Bununla birlikte, bu ülkelerin büyük yatırım ihtiyaçları olduğu ve uluslararası mali desteğe önemli bir ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.