Dünya Hemofili Günü: Hemofili Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

TAKİP ET

Bugün, Dünya Hemofili Günü! Hemofili, kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerin eksikliğiyle ortaya çıkan kalıtsal bir hastalıktır. Hemofili hakkında merak edilenleri ve tedavi yöntemlerini uzmanları anlattı.

Hemofili A ve Hemofili B nedir?

Hemofili A, faktör 8 eksikliğine, Hemofili B ise faktör 9 eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkar. Bu kanama bozukluğu genellikle erkeklerde görülürken, nadiren kadınlarda da ortaya çıkabilir. Hemofilide en belirgin özelliklerden biri eklem ve kas içi kanamalardır. Nadiren beyin, göz, ağız ve karın içi kanamalar da görülebilir.

Hemofili tedavisi var mıdır?

Hemofili tedavisi eksik olan faktörün yerine konulması prensibine dayanır. Faktör konsantreleriyle yapılan tedavi, kanama yerine ve hastalığın tipine göre belirlenir. Ayrıca, yeni gelişmeler sayesinde gen tedavisi de hemofilinin kalıcı iyileşmesini mümkün kılabilir.

Hemofilide multidisipliner yaklaşım önemlidir

Hemofili hastalarının izlem ve tedavisinde hematoloji uzmanlarının yanı sıra, ortopedi, fizik tedavi, genetik, hepatoloji ve diğer disiplinlerin de katkısı büyüktür.

Hemofili hastaları için önlemler

Düzenli doktor kontrolleri, tedavi önerilerine uyum, kanama belirtilerinin bilinmesi ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hemofili hastalarının sağlığını korumak için önemlidir.

Kaynak: hthayat.haberturk.com

bugün dünya hemofili hastalığı günü 17 nisan 2024 hemofili nedir hemofili hastalığı nasıl tedavi edilir Hemofili Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Hemofili tedavisi var mıdır? Hemofili hastaları için önlemler sağlık samsun haber gündem haber