Dünya Meteoroloji Örgütü'nden Akdeniz'de Sıcaklık Artışı Uyarısı

TAKİP ET

WMO iklim uzmanı Silva, Akdeniz'de sıcaklık artışının küresel ortalamanın üzerinde olacağı konusunda uyarıda bulundu.

Jose Alvaro Pimpao Silva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin giderek artan kanıtlarını gördüklerini belirtti. Buzulların erimesinin endişe verici boyutlara ulaştığını ve 2022-2023 yıllarında tarihteki en büyük buzul kaybının yaşandığını vurguladı.

Silva, ayrıca küresel deniz seviyesinin rekor seviyeye ulaştığını ve bu durumun sera gazı emisyonları nedeniyle ısınan iklimin bir sonucu olduğunu belirtti. Avrupa'nın 1980'den bu yana ortalamanın iki katı kadar ısındığını açıklayan Silva, IPCC'nin Akdeniz bölgesinde iklim değişikliğinin yoğunlaşacağını öngördüğünü söyledi.

Akdeniz'deki sıcaklık artışının devam edeceğini ve sıcak hava dalgalarının daha sık yaşanacağını belirten Silva, bu durumun yağışlarda azalmaya ve kuraklık riskinde artışa neden olabileceğini ifade etti. Türkiye'nin de bu değişikliklerden etkileneceğini vurgulayan Silva, ülkede geçen yıl yaşanan aşırı sıcaklar ve diğer ekstrem olayları örnek gösterdi.

Akdeniz bölgesinin, iklim değişikliğinin en belirgin hissedildiği bölgelerden biri olduğunu belirten Silva, bu durumun Türkiye için de endişe verici olduğunu sözlerine ekledi.

Dünya Meteoroloji Örgütü akdeniz Akdenizde Sıcaklık Artışı Uyarısı WMO iklim uzmanı Silva Akdenizde sıcaklık artışının küresel ortalamanın üzerinde iklim değişikliği küresel ısınma doğa çevre samsun haber gündem haber