Dünyanın En Sert Sigara Yasaklarından Biri İçin Oylama Yapılacak

TAKİP ET

İngiltere'de yeni neslin hayat boyu sigaraya erişimini yasaklayacak olan tasarı parlamentoya sunulacak.

Hükümet, "sigarasız jenerasyon" oluşturma hedefiyle 1 Ocak 2009'dan sonra doğanlara sigara satışını yasaklamayı planlıyor. Ancak, bu tasarı iktidardaki Muhafazakar Parti içinde tartışmalara yol açtı. İktidar partisinin parlamentodaki oylama sırasında vekillerin özgür iradelerine saygı göstereceği belirtilse de, yasanın muhalefet partilerinin desteğiyle kabul edilmesi bekleniyor.

Yasa, sigara içmeyi değil, sigara ürünlerinin satışını yasaklayacak. Bu önlemle tütün kullanımına bağlı ölümlerin ve hastalıkların azalması hedefleniyor. Sağlık Bakanı Victoria Atkins, yasa ile binlerce hayatın kurtarılacağını ve sağlık sistemine olan yükün azalacağını ifade etti. Tasarı, tütün ve elektronik sigara satışı yapanlara yüksek cezalar öngörüyor ve elektronik sigaraların cazibesini azaltmayı amaçlıyor.

İktidar partisi içindeki bazı vekiller, yasanın işlemeyeceği düşüncesiyle karşı çıkarken, eski Başbakan Boris Johnson ve bazı isimler ise yasayı eleştirdi. Ancak, muhalefet partilerinin desteğiyle yasağın kabul edilmesi bekleniyor.

ingiltere ingilterede sigara yasağı ingiltere parlementosu sigara yasağı için oylama yapacak sigarasız jenerasyon samsun haber dünya gündem haber