EFT Masrafından Kaçmak İçin İlginç Yöntem: Maliye Bakanlığı İnceleme Başlattı

TAKİP ET

Maliye Bakanlığı, vergi denetimleri sırasında, normal para transferlerinde EFT masrafı ödememek için "kira" seçeneğiyle yapılan ödemeleri incelemeye aldı. Bu yöntemle ödeme yapanlar şimdi ev sahibi olmadıklarını veya kira geliri elde etmediklerini ispatlamak zorunda kalıyor. Maliye, banka üzerinden "Diğer" seçeneğiyle yapılan düzenli ödemeleri de kira geliri olarak ele alarak geniş bir inceleme başlattı.

Maliye Bakanlığı, vergi denetimleri sırasında, normal para transferlerinde EFT masrafı ödememek için ilginç bir yöntemin ortaya çıktığını tespit etti. "Kira" seçeneğiyle yapılan para transferlerini incelemeye alan bakanlık, bu şekilde ödeme alan kişilerin şimdi ev sahibi olmadıklarını veya kira geliri elde etmediklerini ispatlamalarını istiyor.

Banka transferlerinde ödeme türünün "Kira" seçildiği bütün işlemler detaylı bir şekilde inceleniyor. İnceleme sırasında, kira ödemeleri dışında ilgisiz ödemelerin de kira olarak gösterildiği belirlendi. Maliye Bakanlığı, 1 milyon 300 bin ile 2 milyon arasında tahmin edilen kiralık konutlardan elde edilen geliri vergilendirmeye çalışıyor.

Maliye, incelemeleri sırasında tapu kayıtları, Mernis kayıtları ve banka kayıtlarını karşılaştırmalı bir şekilde ele alıyor. Ev sahiplerinin kira gelirlerini gizlemek için banka üzerinden "Diğer" seçeneğiyle tahsil edenleri de takibe alarak, bu şekilde yapılan düzenli ödemeleri kira geliri olarak değerlendiriyor.

Ayrıca, 2008'de yayınlanan genel tebliğe göre konut kiralarında aylık kira ödemesinin 500 Türk Lirasının üzerinde olması durumunda bu ödemenin banka veya PTT aracılığıyla gerçekleştirilmesi gerektiğini hatırlatan bakanlık, bu kurala uymayan ödemeleri de detaylı bir şekilde incelemeye alıyor.

EFT masrafı ilginç yöntem maliye bakanlığı inceleme kira diğer ödemeler