Eğitimciler ikiye bölündü! Kaynak kitap tartışması

TAKİP ET

Veliler, devlet ücretsiz kaynak kitap dağıtırken yenisinin istenmesinden, kaynak kitapta ısrarcı olan eğitimciler ise içerikteki zayıflık ve alakasızlıktan şikâyetçi.

Millî Eğitim Bakanlığı, bu yıl ders kitaplarının yanı sıra kaynak kitapları da ücretsiz dağıtma kararı aldı. Bu ay 24 milyon daha kaynak kitap okullarda olacak. Toplamda yıl içinde 160 milyon kaynak kitap öğrencilerle bulaşacak. Ancak, söz konusu kitapların muhtevasıyla ilgili tartışmalar bitmüyor. Geçen hafta, devlet ücretsiz kitap dağıtırken öğretmenlerin talebi yüzünden hatırı sayılır ölçüde maddi külfetle karşılaşan velilerin çaresiz olduğunu dile getirmiştik.

Bazı öğretmenler, ek kitaba gerek duymazken bazıları da ısrarla kaynak kitap istiyor. Bu öğretmenler, ücretsiz dağıtım hizmetinin güzel olduğunu ancak bakanlığı kitapların üzerinde çalışması gerektiğini ifade ediyor. Onlardan biri olan Eğitimin Gücü Sendikası Genel Başkanı Oğuz Özat, yardımcı kaynak içeriklerinin öğretmenleri şaşkınlığa uğrattığını belirterek şunları söyledi: Kitaplar görsellikten uzak. Konu içeriğinin müfredatla ilgisi yok. Sorular öğrencilerin seviyesine göre hazırlanmamış. İleri düzey soru bankaları zorluyor. Örneğin 8-9 yaşlarında ve somut işlemler dönemindeki 3-4-5. sınıf Türkçe, Matematik testleri ve yardımcı kaynakları, lise düzeyinin dahi üzerinde uzun paragraflarla soyut kavramlarla doldurulmuş. Bu sorular kime hazırlatılmış merak içindeyiz. Binlerce şikâyet aldık. Kitapların hızlıca hazırlandığı anlaşılıyor. Öğretmenler maalesef bunlardan yeteri kadar faydalanamıyor ve kaynak kitap istemek durumunda kalıyor. Onun için içerik üzerinde çalışılması gerekiyor.

Haber Global