Ekonomide Dengelenme ve Cari Açık İyileşmesi Devam Ediyor

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı 2023 yılına ait Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verilerini değerlendirdi. Şimşek, ekonominin 2023'ün son çeyreğinde yıllık yüzde 4 büyüdüğünü belirterek, bu büyümenin Orta Vadeli Program hedeflerinin üzerinde gerçekleştiğini ifade etti.

Bakan Şimşek, büyüme performansında iç talebin ve dış talebin katkılarına vurgu yaparak, iç talebin büyümeye olan katkısının 2023'ün ilk yarısında 8,8 puan iken ikinci yarıda 6,6 puan olarak gerilediğini söyledi. Net dış talebin negatif katkısının ise 2023'ün ikinci yarısında 1,6 puana düştüğünü belirtti.

Üretken kapasiteyi artıran makine ve teçhizat yatırımlarının büyümeye yaklaşık üçte birlik bir katkı sağladığını ifade eden Şimşek, bu durumun ekonomideki dengelenme ve cari açıktaki iyileşmenin devam ettiğini gösterdiğini belirtti.

Bakan Şimşek, 2024 için pozitif bir büyüme beklentisi içinde olduklarını ve uygulanan politikaların ekonomideki iyileşmeye katkı sağladığını vurgulayarak, yapısal reformlarla yüksek katma değerli üretime ve verimlilik artışına odaklanacaklarını ifade etti.

ekonomi borsa Hazine ve maliye bakanı şimşek TİK