Ellerinizi Böyle Kurutuyorsanız... El Kurutma Makineleri Daha Mı Hijyenik?

TAKİP ET

Modern umumi tuvaletlerdeki el kurutma makinelerinin, kağıt havlulara kıyasla daha fazla mikrop yaydığı ortaya çıktı. Araştırmacılar, sıcak hava üfleyen makinelerin 1300 kat daha fazla mikrop yaydığını belirledi.

Umumi tuvaletlerdeki lüks el kurutma makineleri, kağıt havluların yerini alarak daha hijyenik bir seçenek olarak görülüyor. Ancak The Journal of Applied Microbiology dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, bu makinelerin aslında daha fazla mikrop yaydığını ortaya koydu.

Araştırmacılar, temas olmaksızın parmaklara sıcak hava üfleyen el kurutma makinelerinin, kâğıt havlulara göre 1300 kat daha fazla mikrop yaydıklarını tespit etti. MS2 adlı zararsız bir virüsle yapılan deneyde, jet kurutucuların diğer yöntemlere kıyasla daha uzak mesafelere daha fazla mikrop yaydığı belirlendi.

2014 yılında yapılan benzer bir çalışmada da jet el kurutma makinelerinin çevresindeki uçuşan mikrop sayısının, kâğıt havluların çevresindeki havaya kıyasla 27 kat daha fazla olduğu bulunmuştu.

Bu sonuçlar, tuvalet gibi alanlardaki bakterilerin yanı sıra virüslerin de nasıl yayıldığını anlamak adına önem taşıyor. Ancak, mikropların günlük yaşamı ne kadar etkilediği konusunda medikal bir sebebiniz yoksa, ekstra önlemler almanıza gerek olmayabilir. Unutulmamalıdır ki, hijyen konusunda dikkat edilecek faktörler arasında el antiseptiği kullanımı ve kapıları mende ile açma gibi kişisel tercihler de bulunabilir.

Kaynak: hthayat.haberturk.com

el kurutma makineleri hijyenik tuvalet jet el kurutma makineleri