Enstitü mezunlarının buruk yıldönümü 

TAKİP ET

Samsun'da ikamet eden Köy Estitüleri'nden mezun olan 5 isim, korona virüs dolayısıyla 81. kuruluş yıdönümünü kutlayamamanın burukluğunu yaşıyor.  

17 Nisan 1940 tarihinde kurulan ve 27 Ocak 1954 yılında kapatılan Köy Enstitüleri'nin 81. kuruluş yıl dönümü sessiz sedasız kutlanıyor. Türkiye'de 21 yerde açılan Köy Enstitüleri'nden bir tanesi de Ladik-Akpınar'da yer alıyordu. 

AŞIK VEYSEL 
OKULDA GÖREVLİYDİ 

Okulun bulunduğu alan zamanın belediye encümeni ve daha sonra da ilçede Belediye Başkanlığı yapmış olan Nazım Akpınar tarafından bağışlandı. Samsun’un Ladik İlçesi’nde 1940 yılında Köy Enstitüsü olarak eğitime başlayan, ilk olarak 4 yılda, daha sonra 5, 6 ve 7 yılda öğretmen yetiştiren Ladik Akpınar Anadolu Öğretmen Lisesi, önemli bir halk ozanını da bünyesinde barındırdı. Ladik Akpınar Anadolu Öğretmen Lisesi’nin Köy Enstitüsü olduğu dönemde, 1942-1948 yılları arasında ilçeye zaman zaman gelerek müzik derslerine girip saz kursu veren Aşık Veysel, okul kayıtlarında müstahdem kadrosunda görev aldı. Aşık Veysel’in fotoğrafı ise o dönemki ’Akpınar Öğretmen Lisesi Memurları’ panosunda da birinci sırada yer alıyor.

MEZUNLAR BU YIL BURUK 

Cumhuriyet rejiminin en önemli atılımlarından biri olan Köy Enstitüleri'nden mezun olup halen yaşamlarını Samsun’da sürdüren 5 eğitim emekçisi bulunuyor. Ladik-Akpınar Köy Enstitüsü'nden mezun olan Kazım Memiç, Cemalettin Kavaklıgil, Muammer Bektaş ve Niyazi Tan ile Kars-Cılavuz Köy Enstitüsü mezunu Nizamettin Göçmen, pandemi nedeniyle Köy Enstitüleri kuruluşunun 81. yılını kutlayamamanın üzüntüsünü yaşadılar. Cemalettin Kavaklıgil kutlamayı arkadaşları adına şu dörtlükle yaptı: “Akpınar bir söğüt ağacı/Yaprakları suya değdi, değecek/Umutlarım hep ondan yana/Düşlerime girdi girecek.”  Cemil CİĞERİM