Erdoğan, Ukrayna ve Rusya'ya Barış Zirvesi Teklifi Yaptı: 'Hazırız!'

TAKİP ET

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Ukrayna savaşının çözümü için barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını açıkladı. Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, savaşın bölgesel ve küresel etkilerinin arttığını belirterek, İstanbul'da düzenlenecek bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına desteklerini vurgulayarak, Mart 2022'de kurulan müzakere masasının sonuçsuz kaldığını belirtti.

Erdoğan, Türkiye olarak barışın tesis edilmesi amacıyla Rusya'nın da dahil olduğu bir barış zirvesine ev sahipliği yapmaya hazır olduklarını söyledi. Ayrıca, Karadeniz'in istikrarını ilgilendiren konularda görüş alışverişinde bulunduklarını açıkladı.

Ülkeler arasındaki ticaretin savaşa rağmen istikrarlı bir seyir izlediğini belirten Erdoğan, 10 milyar dolarlık ticaret hedefine ulaşmak için çaba göstereceklerini ve Serbest Ticaret Anlaşması'nın bir an önce yürürlüğe girmesinin ilişkilere ivme kazandıracağını ifade etti.

Ukrayna'nın ekonomik olarak güçlenmesinin önemine vurgu yapan Erdoğan, Kırım Tatarları'nın Ukrayna'daki varlığının dostluğu pekiştiren bir unsur olduğunu söyledi. Erdoğan, gelecek dönemde Ukrayna'nın ekonomik iyileşmesine destek olacaklarını ve Kırım Tatarları'nın haklarını güvence altına almak için çaba harcayacaklarını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, savaşın müzakereler temelinde adil bir barışla sona erdirilmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini ifade ederek, Türkiye'nin barış sürecine olan katkısının devamını diledi.

cumhurbaşkanı erdoğan ukrayna rusya savaş barış zirvesi teklif gündem samsunhaber siyaset dünya haber