Erhan Usta ile Fuat Oktay arasında 'çalışma saati' polemiği

TAKİP ET

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Türkiye'de 'çalışma saati' üzerinden çıkan tartışmada Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a tepki gösterdi. Usta, "Bilmediğinizi zaten biliyordum da, yanınızda oturan uzmanlarınız da bilmiyor demek ki" dedi

TBMM Genel Kurulu'nda 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler yapıldı. İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay arasında Türkiye'de çalışma saati üzerinden tartışma yaşandı.

Erhan Usta, "Veda bütçesi dedik, bunun üzerine Sayın Oktay 'Fatiha bütçesi' dedi. Fatiha dedi, doğru milleti öldürdünüz, şimdi üzerine hep birlikte ruhuna Fatiha okuyoruz" dedi.

İYİ Partili Usta, hükümetin istihdamın arttığını savunduğunu ancak ülkede toplam çalışılan saatin artmadığını belirterek şöyle konuştu: "2018’in ikinci çeyreği, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne geçmeden önceki son veri. Burada haftalık çalışılan ortalama saat 1 milyon 262 bin 653. Üçüncü çeyrekte rakam ne olmuş 1 milyon 253 bin 994. Rakam düşmüş."

OKTAY: TEKNİK CEVAP VEREYİM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, "Teknik cevap vereyim. Elimdeki TÜİK verileri. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin fiili çalışma süreleri veriliyor. Altta da bir not var, notta şu söyleniyor. Haftalık ortalama fiili çalışma saati iş başında olanlar için hesaplanmıştır. 2018'in ikinci çeyreğindeki veri alınıyor. 2022'nin üçüncü çeyreğindeki veri ile karşılaştırılıyor. Böyle bir şey olmaz. İkinci çeyreği ikinci çeyrekle, üçüncü çeyreği üçüncü çeyrekle yaparsınız" diye yanıt verdi.

USTA: ÇALIŞILAN SAAT DÜŞMÜŞTÜR

İYİ Partili Erhan Usta ise söz alarak, şunları söyledi: "TÜİK'in mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış, Sayın Oktay bunun anlamı ne demek biliyor musunuz? Her veriyi her ay birbiri ile mukayese edebilirsiniz demek. Bilmediğinizi zaten biliyordum da. Yanınızda oturan uzmanlarınız da bilmiyor demek ki. Mevsimsel düzeltme istihdam verisini, kimi aylar vardır, yoğun çalışma vardır. Kimi aylar vardır çalışma az olur. Dolayısıyla mevsim etkilerinden arındırma yapılır. Mevsimsel düzeltilmiş dataya göre çalışılan saat düşmüştür, nokta. Söylemeye çalıştığımız şey bu."

FAİZ YÜKÜ ÇOK YÜKSEK!

Fuat Oktay'ın "Merkezi yönetim bütçesinin faiz giderleri ile o yılın gelirleri mukayese edilebilir" sözüne de itiraz eden Erhan Usta, "Önümüzdeki faiz yükü çok yüksek, önümüzdeki riske dikkat çekmek istiyorum. Faiz Hazinenin internet sitesini açarsanız, iç ödeme projeksiyonlarına bakarsanız, önümüzdeki dönemde iç borçlar kapsamında ödeyeceğimiz faiz 2 trilyon 564 milyar lira. Bu sistem başlamadan önce bu rakam sadece 348 milyar liraydı" dedi.

İsmail AKDUMAN