Erhan Usta: TMO neden fındık satışına başlıyor?

TAKİP ET

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TMO'nun fındık satışına başlamasını eleştirerek, "Piyasada fındık ile ilgili bir sorun yok iken, 64 liradan satılan fındığı TMO neden 61 liradan satıyor? "dedi.

İYİ Parti Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin(TMO) 1 Şubat’tan itibaren fındık satışına başlamasını TBMM Genel Kurulu'ndan eleştirdi. Usta piyasada fiyatların tepetaklak olduğunu öne sürdü. 

PİYASA KARIŞTI 

Usta, "1 Şubat itibarıyla Toprak Mahsulleri Ofisi fındık satışına başlayacağını duyurdu. Bu çok ani ve sürpriz bir karar oldu. Bütün Karadeniz şu anda ayakta, piyasada fiyatlar tepetaklak aşağı doğru gitti ve ciddi bir belirsizlik hakim. 
TMO'nun ilanına baktığımızda, fındık ihracatının kesintiye uğramaması ve piyasaların düzenlenmesi amacıyla böyle bir satışa başladığını ifade ediyor. Normal şartlarda, geçmiş yıllarda, bırakın satışa başlamayı, TMO Nisan sonuna kadar alım yapıyordu. Bu yıl alımı da erken bırakmıştı, Aralık'ta alım sona ermişti "dedi. 

REKOLTEDE SORUN 
YOK NEDEN KARAR VAR?

Fındık rekoltesinde bir sorun olmamasına rağmen TMO'nun fındık alımı yapma kararını eleştiren Usta, "Daha doğrusu, piyasa fiyatı şu anda, bu açıklamadan önce 64 lira civarındaydı satış fiyatını da TMO 61 lira olarak açıkladı yani şu andaki piyasa fiyatının altında. TMO 61 lira açıklayınca şu anda piyasada tam bir fiyatta oluşmuyor ama 55 liraya bile alıcı yok. Üretimin üçte birinin üreticinin elinde olduğu tahmin ediliyor. TMO'nun bu satış fiyatı sadece üreticiyi ve esnafı mağdur etmedi, TMO'da zarar ediyor bu işten. Çünkü TMO fındığı aldı, bir sürü masraf etti, taşıdı, işte belli masrafları yapıyor; şu andaki satış geldi, TMO'nun da zarar ettiği anlamına geliyor. Bu ilandan önce, sabahında bir kısım insanların da bu satıştan, bundan haberi vardı. Bu bilgiyi kim sızdırdı? Bunun mutlak suretle ortaya çıkması lazım. Bu kararı alanların görevden alınmalarını talep ediyoruz "dedi.  Selçuk KAYA