Eyüp Aydın: 'Toybelen Fiyatları Çok Yüksek Esnaf Ödeyemez'

TAKİP ET

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, Toybelen Sanayi Sitesi'nde dükkan fiyatlarının iki katına çıkması ile ilgili "Bu rakamları karşılamamız mümkün değil" dedi.

Samsun'un Canik ilçesinde yer alan Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki esnafların Toybelen Sanayi Sitesi'ne taşınması yönünde Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz döneminde başlatılan çalışma, Başkan Mustafa Demir döneminde anlaşma ile sonuçlanmış, esnaflar taşınma kararı almıştı. Esnaflar açtıkları davalarıda geri çekmişti. Esnaflara ikinci kez önerilen yüksek fiyatlar ise şaşkına çevirdi. 

YÜKSEK FİYATLAR 
ESNAFI ŞAŞKINA ÇEVİRDİ 

Hatırlanacağı üzere esnaflar kendilerine önerilen yüksek dükkan fiyatlarını protesto etmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan devreye girip fiyatları makul seviyeye indirmişti. 29 Mart 2021 günü Çevre Bakanlığı, TOKİ,  Büyükşehir Belediyesi ve esnaflar arasında varılan anlaşma ile 100 m2 dükkan  320 bin TL, 200 m2 dükkan 580 bin TL + KDV olarak anlaşma sağlanmıştı. Bu fiyatlar katlandı. 

BANKAYA ÇAĞIRILIYORLAR 

31 Ocak 2023 günü itibarı ile TOKİ tarafından yeni fiyatlandırmalar esnaflara bildirildi. Ana sözleşme için bankaya çağırılan esnaflara 100 m2 dükkan için 720 bin TL, 200 m2 dükkan için 850 bin TL arasında fiyat önerildi. Dükkanların fiyatlarının m2'sinin KDV dahil 
1496 TL ile 1918 TL arasında değiştiği esnafa iletildi. İki katı dükkan fiyatları ile şaşkına dönen esnaf 100 m2 dükkan için tahmini aylık 12 bin TL, 200 m2 dükkan için ise 25 bin TL ödeyecek. Fiyatlara 6 aylık TEFE-TÜFE oranınında dahil edileceğini öğrenen esnaf çözüm çağrısı yaptı. 

'FİYATLARI 
TOKİ YÜKSELTTİ'

Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, Gülsan Sanayi Sitesi'nin yıkılacak olması nedeniyle kendileri için yapılan Toybelen Sanayi Sitesi'nde TOKİ'nin dükkan fiyatlarını yükseltmesi ile ilgili Samsun Kent Haber'e açıklama yaptı.

Oda Başkanı Aydın, Toybelen Sanayi Sitesi'nde ki dükkanlar için kendilerine 'Kira öder gibi iş yeri sahibi olacaksınız' denildiğini hatırlatarak, "TOKİ enflasyon ve maliyet bedellerini gerekçe göstererek dükkan fiyatlarını en düşük, 1.5 milyon, en yüksek ise 1.9 milyon TL'ye yükseltti. Bu rakamları esnafın karşılaması söz konusu değil. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir bey ile bu konuyu görüşeceğiz. Kendisi bu süreç boyunca esnafın yanında oldu ve bize destek verdi. TOKİ'nin fiyat yükseltmesi ile ilgili meselede de bizlerin yanında olacağına inanıyoruz" dedi.

DÜKKAN FİYATLARI 
YÜKSELDİ

Gülsan Sanayi Sitesi'nin yıkılacağını bu nedenle mecburiyetten kaynaklı olarak Toybelen Sanayi Sitesi'ne taşınacaklarını belirten Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, TOKİ'nin yaptığı fiyat güncellemesi ile işyeri taksit tutarının 20-25 bin lira olacağını, esnafın ise bu rakamı karşılamasının mümkün olmadığının altını çizdi. Toybelen Sanayi Sitesi'nde 580 bin TL bedelle iş yerlerini aldıklarını, bu bedelin yüzde 15'inin de peşin verildiğini kaydeden Aydın, "TOKİ fiyatları yükseltti. Bu soruna Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Demir ile istişare halinde çözüm bulmaya çalışacağız. Aksi takdirde bu rakamlarla Toybelen Sanayi Sitesi'nden yer alınması mümkün değil "ifadelerini kullandı. Zekeriya FIRAT 

Gülsan esnafının Toybelen çıkmazı - Habere gitmek için tıkla