Fatih Karahan ile Faiz Kararında Nefesler Tutuldu!

TAKİP ET

Merkez Bankası'nın yeni başkanı Fatih Karahan liderliğindeki ilk faiz toplantısı büyük bir merakla bekleniyor. Ekonomistlerin faiz oranlarının sabit tutulacağını öngördüğü bu kritik buluşmada, Türkiye ekonomisinin rotası yeniden çizilecek. Kredi risk primindeki düşüş eğilimi ve TÜFE beklentileri de piyasaların radarında.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın ikinci faiz kararına ilişkin beklentiler yatırımcıların gündeminde yer alıyor. TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Fatih Karahan'ın başkanlık ettiği ilk toplantısında, saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak. Önceki toplantıda politika faizi %45'e yükseltildiğinde 250 baz puanlık bir artış yapılmıştı.

Ekonomistlerin geneli bu toplantıda faiz oranının değiştirilmeyeceğini öngörüyor. Anadolu Ajansı tarafından yapılan bir anket, ekonomistlerin yıl sonu için medyan politika faizi beklentisinin %36,25 olduğunu ortaya koydu. PPK metninde, bankanın gelecek dönemdeki politikalarına dair ipuçları aranacak.

Yılsonu beklentisi yüzde 37.78

Türkiye'nin kredi risk primi (CDS), düşüş eğilimini sürdürerek 291 baz puana indi. TCMB'nin Piyasa Katılımcıları Anketi'nde, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) için yıl sonu artış beklentisi %42,96 olarak belirlenirken, 12 ay sonrası için beklenti %37,78'e düşerek daha iyimser bir görünüm sergiledi.

tcmb merkez bankası faiz kredi risk primi tüfe Tüketici Fiyat Endeksi