Gayrimenkul Dolandırıcıları, Satılmayan Evleri Ucuza İhtiyaçtan Satılık Gibi İlan Ediyorlar

TAKİP ET

Gayrimenkul piyasasındaki durgunluk dolandırıcıları harekete geçirdi. Sahtekarlar, sosyal medya ve cep telefonları aracılığıyla, piyasa değerinin altında "ihtiyaçtan satılık" gibi mesajlarla ev, arsa ve lüks konut ilanları yayınlıyor. İlan denetimlerinde sıkılaşma yaşanırken, dolandırıcılar dijital platformlarda yeni yöntemlere başvuruyor.

Gayrimenkul piyasasındaki durgunluk, dolandırıcıları yeni planlar yapmaya itiyor. Mülk satışlarının azalması ve konutların elde kalma durumu, sahtekarları fırsat kollamaya yönlendiriyor. Cep telefonları ve sosyal medya üzerinden, evlerin, arsaların ve lüks konutların piyasa değerinin çok altında olduğu iddiasıyla "ihtiyaçtan satılık" gibi mesajlar atan dolandırıcılar, mağdurlardan yüksek meblağlarda kapora almaya çalışıyor.

Emlak piyasasında manipülatif fiyat artışlarını engellemek amacıyla ilan denetimleri sıkılaştırılırken, dolandırıcılar bu kez sosyal medya hesaplarını hedef alıyor. Gayrimenkulde sahaya inen dolandırıcılar, cep telefonları, Facebook, Instagram, WhatsApp gibi platformlardan "yarı fiyatına satılık", "çok sıkıştım" gibi mesajlarla gerçek olmayan ilanlar yayınlıyor.

İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Gayrimenkul Yatırım Danışmanlığı Kurucusu Şenay Araç Demir, bu tür mesajların sosyal medyada arttığına dikkat çekti. Vatandaşları uyararak, "Yarı fiyatına satılık daire" gibi mesajlara itibar etmemeleri ve dolandırıcılara kapora göndermemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Özellikle İstanbul dışında, arsanın prim yaptığı bölgelerden bile sahte ilanlar geldiğini belirten Demir, vatandaşların dikkatli olmaları gerektiğini söyledi. Konut piyasasında yaşanan durgunluk nedeniyle fiyatların düştüğünü ifade eden Demir, "Şu anda piyasa çok sıkışık, dolandırıcılar o nedenle para kapmaya çalışıyorlar. Yaklaşık iki haftadır dönüyor bu tür mesajlar, ev sahibi olmak, gayrimenkule yatırım yapmak isteyen herkese şu anda olta atıyorlar." dedi.

Dolandırılmamak için sosyal medya üzerinden gelen cazip fiyat tekliflerine itibar edilmemesi gerektiğini vurgulayan Demir, vatandaşlara tapu talep etmeleri ve bu tapuyu öncelikle belediyeye götürüp kontrol etmeleri, profesyonel emlakçılarla iletişime geçmeleri tavsiyesinde bulundu. Ayrıca, "Asla itibar etmesinler, IBAN paylaşmasınlar." uyarısını yaptı.

Gayrimenkul piyasası gayrimenkul dolandırıcıları satılmayan evler satılık ev ilanları gündem samsunhaber dijital platformlar