Gazetemiz uyarmıştı, fore kazıklar geldi

TAKİP ET

Samsun'un Atakum ilçesinin sırtlarında heyelanlı alanlara yapılan binalarda meydana gelen kayma ve çatlakları gazetemizin gündeme getirmesinin ardından SBB ekipleri, fore kazıklı çalışma başlattı. Mimarlar Odası'ndan ise uyarı geldi.

Samsun'un Atakum ilçesinin sırtlarında yer alan heyelanlı arazilerdeki yüksek katlı konutlarda meydana gelen çatlakları ve kaymaları gazetemiz gündeme getirmiş, bölgedeki vatandaşların tedirginliğine dikkati çekmiştik. Haberimizin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi(SBB) ekipleri, kayma olduğu öne sürülen  Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde fore kazık çalışması başlattı. Tehdit altında olduğu analiz edilen 
80 metrelik bir bölüme proje kapsamında 25 metre uzunluğunda 60 adet fore kazığın çakılmasına başlandı.

Çalışmaların, 20 gün içerisinde bitirilmesi planlanıyor. Zemin kontrollerinin devam edeceği bölgede gerek görülmesi halinde ise 27 adet daha fore kazık çakılacak.    

‘TEDBİRLERİMİZİ ALIYORUZ’

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, yapılan fore kazık çalışmasının Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’nı etkileyecek olası bir olumsuz durumun önüne geçmek için yapılan bir tedbir çalışması olduğunu söyleyerek “Yapılan her işi bir daha geri dönmemek üzere sağlam, güvenilir ve tekniğine uygun şekilde yapmaya çalışıyoruz. Allah korusun büyük bir felaket olmadan tedbirlerimizi alıyoruz. Çünkü küçük ihmaller büyük felaketler doğurur. Biz de hiç bir ihmale mahal vermeden zayıf gördüğümüz tüm zeminleri tahkim ederek gerekli tedbirleri alıyoruz. Yaptığımız yolları aldığımız ek  güvenlik tedbirleri ile sağlam zeminlere oturtuyoruz" dedi.

'KENTİN DURUMUNU 
ORTAYA KOYMAK GEREKİYOR'

Mimarlar Odası Samsun Şubesi Kent İzleme Komitesi Üyesi İshak Memişoğlu, kentin eski planlarında heyelanlı alanların zaman içerisinde statüsünün değiştirildiğini hatırlattı. Heyelanlı alanların Mekansal Planlar Yönetmeliği'ne dayandırılarak 'önlemli alanlar' statüsüne sokulduğunu söyleyen Memişoğlu, "Heyelanlı alanlar daha sonra imara açıldı. Yapılaşma koşulu ile heyelanlı alanlara çok katlı binalar yapıldı. Sonrasında kaymalar ve binalarda çatlaklar oluştu. Bu durum ilgili odalar tarafından gündeme getirilsede dikkate alınmadı. Türkiye'yi yasa boğan depremden sonra yerel yönetimlerde birşeyler yapma zorunluluğu doğdu. Şuanda heyelanlı alanlarda göstermelik çalışmalar yapılıyor. Burada heyelanlı alanların neye dönüştüğüne bakılmaksızın kent genelinde yeniden bir sorgulama yapılması gerekiyor. 'Fore kazık kesin çözümdür' demekte yanlış olur. Seyir Terası çakılan fore kazıklara rağmen kaydı, önüne set yaptılar sonra. SBB'nin aynı bölgede imara aykırı yaptığı istasyonda benzer durumla karşı karşıya. Mimarlar Odası'nın açtığı dava var. SBB'nin burada yapması gereken tüm çalışmaları durdurup zemin etütü ve yapı stoğu ile ilgili kapsamlı bir çalışma yapmasıdır. Ancak baktığımızda heyelanlı ve tarım arazileri imara açılmaya çalışılıyor. SBB proje adı altında 'abuk subuk' projeler yapıyor. Samsun'da sanki deprem gerçeği yokmuş gibi  heyelanlı Kıran Mahallesi'ne Gıda Borsası yapıldı,  Toybelen'de Sanayi Sitesi yapılıyor. Kürtün Vadisi, imara açılmaya çalışılıyor.  Kentin durumunu ortaya koymadan yapılan bütün çalışmalar, günü kurtarmaya yönelik çalışmalardır. Bunun sonucunda kamu kaynakları heba ediliyor "diye konuştu. 

Zekeriya FIRAT

Mustafa Demir'in 'heyelanlı arazi' çelişkisi - Habere gitmek için tıkla

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Heyelanlı araziye, binaya hesap sorarım' - Habere gitmek için tıkla