Gazze Saldırıları İsrail Turizmini Vurdu: Turist Sayısında Büyük Düşüş

TAKİP ET

İsrail turizmi, Gazze'deki saldırılar nedeniyle darbe aldı. Turist sayısında yaşanan yüzde 77'lik azalma, ülkenin ekonomisini olumsuz etkiliyor.

Covid-19 salgınıyla başlayan toparlanma süreci, İsrail turizminde Gazze'ye yönelik saldırılarla sekteye uğradı. Filistin'e yönelik saldırıların ekonomik maliyeti giderek artarken, devam eden çatışmalar nedeniyle ülkeyi ziyaret eden turistlerin sayısında büyük bir düşüş yaşandı.

Ekim 2023'ten bu yana devam eden Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılar, turizm sektörünü olumsuz etkiledi. OECD verilerine göre, Kovid-19 salgını öncesinde İsrail ekonomisinin yüzde 2,6'sını oluşturan turizm sektörü, 2021'de bu oranı yüzde 1,1'e düşürmüştü. Ancak Gazze saldırıları, turizm sektörünü yeni bir krize sürüklüyor.

Uluslararası hava yolu şirketlerinin İsrail'e olan uçuşlarını askıya alması, ülkenin turizm potansiyelini daha da olumsuz etkiliyor. Lufthansa, Swiss, Austrian ve Aegean gibi bazı şirketlerin uçuşlarına yeniden başlaması, ABD'li hava yolu şirketlerinin İsrail pazarına dönme konusunda daha temkinli davrandığını gösteriyor.

Turist Sayısında Büyük Düşüş: İsrail Merkezi İstatistik Bürosu'nun verilerine göre, ocak ayında İsrail'i ziyaret eden turist sayısı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 77 azalarak 58,600'ye düştü. 2022'de 3 milyon 10 bin 300 turistin ziyaret ettiği ülke, beklenenin altında kaldı.

Geçen yılın Ekim ayında başlayan saldırılar, turist sayısında belirgin bir düşüşe neden oldu. Özellikle 2023 Ekim ve Kasım aylarında turist sayısındaki düşüş dikkat çekti. Bu süreçte, ülkeye gelen turist sayısı büyük ölçüde azaldı.

İsrail Turizm Bakanlığı yetkilileri, ülkenin turistler için güvenli olduğu mesajını vermeye çalışsalar da, Amerika pazarındaki turist talebinin düştüğü gözlemleniyor.

Çağrı: İsrail Turizm Bakanlığı yetkililerinden Danny Shahar, ABD'li hava yolu şirketlerine uçuşları yeniden başlatma çağrısında bulundu. Turizm Bakanı Haim Katz da ABD ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, 2024'ün inanç ve dayanışma turizminin ön plana çıkacağını belirterek, Amerika pazarının İsrail ekonomisi için büyük önem taşıdığını vurguladı.

Gazze İsrail Savaş Tatil Turizm Covid-19 Turist Sayısında Büyük Düşüş Ekonomi