Google'ın Tekel Davasında Yeni Gelişme: Microsoft ve Apple İddialarıyla Sarsıldı!

TAKİP ET

Google, arama motoru tekeli davası kapsamında yaptığı açıklamada, Microsoft ve Apple arasındaki çarpıcı ilişkileri gündeme taşıdı. İşte detaylar...

ABD Adalet Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl ocak ayında Google'a arama motoru pazarında tekelleşme iddiasıyla başlattığı soruşturmanın yeni gelişmeleri ortaya çıktı. Google, mahkemeye sunduğu açıklama ile birlikte, Microsoft ve Apple arasındaki çarpıcı ilişkilere dair iddialarda bulundu.

Bloomberg'in geçtiğimiz Eylül ayında ortaya attığı iddiaya göre, Apple'ın Microsoft ile Bing arama motorunu satın alma konusunda 2020'de görüşmeler yaptığı belirtilmişti. Yeni açılan mahkeme dosyalarında ise Google, Microsoft ve Apple arasındaki ilişkilerin rekabetin bir parçası olduğunu savundu ve detayları kamuoyuyla paylaştı.

Google'ın açıklamasına göre, Microsoft, Apple'a Bing'i Safari tarayıcısında varsayılan arama motoru yapması için en az 7 kez teklifte bulunmuş. Ancak bu teklifler, 2009, 2013, 2015, 2016, 2018 ve 2020 yıllarında Apple tarafından arama kalitesi nedeniyle reddedilmiş. Google, bu durumu rekabetin bir parçası olarak değerlendirerek, arama motoru pazarında tekelleşmediklerini kanıtlamaya çalıştı.

Açıklamada, Google'ın Safari kullanıcıları için üstün bir varsayılan seçenek olduğu vurgulanırken, Microsoft'un Bing'in arama kalitesini artırmak amacıyla 2018'de Apple'a başvurduğu ancak bu yönde bir anlaşma sağlanamadığı belirtildi.

Google'ın itirazında, Apple'ın hizmet patronu Eddy Cue'nun, Microsoft'un arama kalitesi ve yatırımlarının önemli olmadığını savunduğu ifadelere de yer verildi. Cue, "Microsoft’un arama kalitesi, aramaya yaptıkları yatırım, her şey hiç de önemli değildi. Ve böylece her şey daha düşüktü. Yani arama kalitesi o kadar iyi değildi. Google’la ya da Microsoft’un yatırım yapabileceği düzeyde bir yatırım yapmıyorlardı. Reklam organizasyonları ve para kazanma biçimlerinin de pek sürdürülebilir olduğu söylenemez." şeklindeki ifadeleri yer aldı.

Bu gelişmeler, teknoloji devleri arasındaki rekabetin karmaşıklığını ve aralarındaki ilişkilerin dava sürecinde nasıl değerlendirildiğini göstermesi açısından dikkat çekici oldu.

Google Apple Microsoft ABD Adalet Bakanlığı arama motoru tekeli davası