Google ve XPRIZE, Kuantum Bilgisayarları İçin 5 Milyon Dolarlık Yarışma Başlatıyor

TAKİP ET

Google ve XPRIZE, kuantum bilgisayarların gerçek dünya problemlerine nasıl uygulanabileceğini bulmak için büyük bir adım atarak 5 milyon dolarlık bir yarışma düzenliyor. Bu yarışma, kuantum bilgisayarların pratik kullanımlarını keşfetmek ve topluma fayda sağlayacak çözümler geliştirmek için araştırmacıları teşvik ediyor.

Google ve XPRIZE, toplumun gerçekten faydalanabileceği pratik kullanımlar bulmak için 5 milyon dolarlık bir yarışma başlatıyor. 2019'da Google'ın Sycamore işlemcisi için kuantum avantajını iddia etmesinden sonra kuantum bilgisayarların belirli görevleri klasik bilgisayarlardan daha hızlı gerçekleştirebileceğini biliyoruz. Ancak, bu gösterim görevleri gerçek dünya uygulamaları olmayan basit referans noktalarıdır.

IBM'in 'Condor' kuantum bilgisayarının 1000'den fazla qubite sahip olduğunu belirtiyor. "Kuantum bilgisayarların çok, çok büyük hızlanmalar sağladığı birçok oldukça soyut matematiksel problem var," diyor Google'dan Ryan Babbush. "Ancak, araştırma topluluğunun birçoğu, bu daha soyut kuantum hızlanmalarını belirli gerçek dünya uygulamalarına eşleştirmeye ve kuantum bilgisayarların nasıl kullanılabileceğini anlamaya daha az odaklandı."

Bu amaçla, Google ve XPRIZE Vakfı, üç yıllık bir yarışmanın bir parçası olarak yeni kuantum algoritmaları bulmaları için araştırmacıları teşvik ediyor. Kazanan algoritmalar, mevcut bir problemi çözebilir, örneğin depolama kapasitesini büyük ölçüde artıran yeni bir pil elektroliti bulmak gibi, ancak uygulamada problemi çözmeye gerek yoktur, diyor Babbush. Bunun yerine, araştırmacılar bir algoritmanın nasıl uygulanabileceğini göstermek zorundadır ve gereken kesin kuantum bilgisayar özelliklerini detaylandırmalıdır. Alternatif olarak, yarışmacılar daha önce düşünülmemiş bir gerçek dünya problemine nasıl uygulanabileceğini gösterebilir.

Ödül, katılımcıların algoritmalarını değerlendirecek ve etkilerinin ne kadar büyük olabileceği, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nde belirtilen problemlere benzer sorunları ele alıp alamayacakları ve mevcut veya yakın gelecekte mevcut olan makinelerde ne kadar uygulanabilir olduklarını belirleyen bir dizi kriter üzerinden yapılacaktır.

samsun haber samsun Google XPRIZE IBM condor