Gram Altın ve Gümüş İçin Uyarı

TAKİP ET

"Ev, dolar, altın, gümüş herşeye dair!" başlıklı videosunda İslam Memiş; gram altın, gram gümüş, dolar ve euro için dünkü dikkat çeken hareketliliği değerlendirdi. Altın ve gümüş neden yükseldi, zirve beklentisi ne? Memiş bu sorulara yanıt verdi, 'Düşüşler kötü bir şey değil' sözleriyle dikkat çekti

Dün haftanın son işlem gününde altın ve gümüşte bir yükseliş gerçekleşti. Peki, bu yükseliş neden kaynaklandı? Gram altın ve gram gümüşte yükselişler devam edecek mi? Beklenen zirveler ne kadar yakın?

Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, ""Ev, dolar, altın, gümüş herşeye dair!" başlıklı videosunda piyasalardaki haftalık kapanışı ve uzun vadeli öngörülerini değerlendirdi.

Açıklamalarının yatırım tavsiyesi olmadığının altını çizen İslam Memiş, şunları söyledi:

Bu haftayı nasıl geride bırakıyoruz. Önemli bir veri açıklandı, piyasa nasıl şekillenir? Altın ve gümüş fiyatlarında düşüşler mi, yükselişler mi olacak?

BORSADA YAŞANANLAR

Borsa İstanbul yüzde 1.13'lük değer kaybıyla haftayı tamamladı. Dar bant aralığına sıkıştı. 4950 seviyesiyle alakalı öngörüm devam ediyor. Yukarıda direnç seviyelerinde takılı kalıyor. Kısa vade için 5000 puan altı sarkmalar beni şaşırtmaz.

DOLARA DİKKAT!

Dolar kuru serbest piyasalarda 19.15-19.19 aralığında. Yüksek fiyatlama var çünkü dolar endeksi ataklar gerçekleşti. Ancak ekranlarda 19 lira seviyesinin altında hala. Bu hafta dolar TL'de yabancı kurum ve kuruluşlardan veya şirketlerden çeşitli haber akışları geliyor.

Siyasi istikrarda bir değişiklik olursa, muhalefet iktidar olursa dolar TL kuru 15 olur, mevcut hükümet devam ederse kur baskılanmaya devam eder gibi akışlar geliyor. Bugün resmi olarak 14 Mayıs tarihinde yapılacak olan seçim onaylandı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Seçimlere kadar da şirketlerin veya aracı kurumların görüşleri, tahminleri, öngörüleri açıklanacaktır. Geçen yıl dolar tarafında sert düşüş olacak diye dedikodular vardı. Kanmayın, dikkat edin uyarılarım vardı. Aynı şekilde bugün dolar tarafında dolar 15 lira olacakmış dedikodusuna da gaza gelmeyin diyorum. Bugünkü ekonomik koşullarda mümkün değil. 20 lira üzerinde beklentim hala devam ediyor. Şu parti veya şu lider kazanırsa sert şekilde gerileyecek, şu kazanırsa stabil olacak şeklinde ben inanmıyorum.

Deprem felaketiyle birlikte Türkiye ekonomisinde ciddi anlamda bir maliyet oluştu. O yüzden en 15 lira ne 20 lira üzerinde çıkmayacak gibi bir öngörüm yok. 23-24 lira seviyesindeki beklentimi devam ettiriyorum. Bu baskılanma seçimlerden sonra devam eder vs. bunları ayrı tartışmak lazım. Ne kadar çok baskılarsanız patlaması o kadar hızlı olur. Dövize ihtiyacınız varsa, dövizle ticaret yapıyorsanız kenarda bekleyenler zarar eder. İhtiyacı olanların tekrar düşünmesi lazım. Düşüş yönümde öngörüm yok. Yükseliş yönündeki öngörüm de devam ediyor. Mayısa kadar çok şeyler söyleyecekler.

Euro TL'de yükselişle kapatıyoruz. Serbest piyasalarda 20.39-47 lira geniş bir bant aralığı var. Bir ülkenin kağıt parasına yatırım yapılacaksa bunun adı dolar değil, euro olmalı. Euro'nun getirisi dolara kıyasla daha fazla olacaktır. Her düşüşü euro tarafında alım fırsatı olarak değerlendiriyorum. Euro dolar paritesinde yaz aylarında 1.15'e kadar yükseliş görmemiz muhtemel olacaktır.

GRAM ALTIN VE GÜMÜŞ UYARISI

Gram altın TL'de bu hafta düşüşler gördük. 1100 lira ekranlarda. Serbest piyasalada 1128 lira seviyesindeydi. 30 lira makas aralığı var. Aman gaza gelmeyin, zarar ederseniz, 1100 diye bir gram altın ne bankalarda ne kuyumcularda yok. Orta ve uzun vade yatırım yapacak arkadaşlarımız da buyrun size fırsat. Ons altındaki gerilemeden dolayı bu düşüşler fırsattır. Bu düşüşler kalıcı olmayacaktır. Alım fırsatı olarak bu süreci değerlendirmek gerekiyor. Gün içinde gram altın TL 1159'a (10 Mart Cuma) kadar yükseldi.

Gram altın lira 1157 lira. 1165'e de satın alabilirsiniz, dikkat edin, düşük bir fiyat yok. Hızlı şekilde kayıplarını geri aldı haftanın son işlem gününde. Çünkü ABD'de Tarım Dışı İstihdam Verisi açıklandı. 311 bin oldu beklentinin üzerinde. İş gücüne katılım yüzde 62.5'e yükseldi. ABD'de açıklanan veri beklentinin üzerinde gelince, dolar endeksinde gerileme gördük. Altın ons, altın gram, gümüş ons ve gümüş gramda yükselişler gördük. Paritede yükselişler gördük. Eğer beklenti 205 binin altında açıklansaydı, bu sefer dolarda hızlı yükseliş görülürdü, altın, gümüş gramında sert düşüşler görürdük. Her düşüşü altın tarafında bir alım fırsatı olarak değerlendirmek gerekiyor. Bu yıl için beklentimizde değişiklik yok. 1450, devamında 1550 olarak agresif yükselişler devam edecek.

ABD'DE YAŞANANLAR VE TÜRKİYE

Doların uluslararası piyasalarda değerinin artması aslında ABD'nin de işine gelmiyor. Mortgage sisteminde tıkanma var ABD'de. Yüksek faizler nedeniyle kimse emlak almıyor. ABD'deki tüketimde de ciddi azalma var. IMF ciddi türbülans gelecek uyarısı yapmıştı. Dünya Bankası ciddi uyarılar yaptı. O günleri unutmayın. Dünyadaki finansal sistemler tıkandı, büyük bir ekonomik tufan yaşanacak, gardınızı düşürmeyin.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı açıkladı. Depremden sonra AVM cirolarında yüzde 35'lik gerileme, lüks tüketimde yüzde 80'lik gerileme, otel doluluk oranlarında yüzde 30'luk gerileme açıklandı. Bu da depremin dolaylı etkileri.

İslam Memiş, bu değerlendirmelerinin ardından gram altın ve gümüş için 'düşüşler kötü bir şey değil' dediği o değerlendirmeyi yaparak uyardı. İşte o açıklama...

"DÜŞÜŞLER KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL"

Altının ons fiyatı 1858 dolar seviyesinde. 1810'a kadar gerilemişti. Ancak veriden sonra hızlı toparlanmayla yükseldi. Yukarıda 1880 dolar var. Bakalım önümüzdeki hafta buralar kırılacak mı? Ons tarafında, elinde doların varsa, ons alacaksan bunu çıkış fırsatı olarak değerlendireceksen, buyur sana fırsat demiştik. Bugünkü rakamlar da o fırsatların hızlı şekilde geldiğini gösteriyor. 2 saatte 50-60 dolar yükseliyor. Yükselişler o kadar hızlı oluyor ki fırsat vermiyor. Düşüşler kötü bir şey değil, yatırımcılar için her zaman iyi. Maliyet azaltıyorsunuz, ortalamanız düşüyor. Kademeli alımlarla değerlendirdiğinizde maliyetiniz düşüyor.

Altın ve gümüş biriktirenler için aslında düşüşler bir fırsat.

Gümüş onsu yüzde 2 primli haftayı tamamlıyor. Dolar endeksindeki yükselişten dolayı ons gümüşte de düşüşler gördük. Beklentimiz 21.50 dolara kadar devam edecek. Gümüşün gramı serbest piyasalarda 13.04 seviyesinde. Bankadan gümüş alanların fiziki taraftan daha yüksek maliyetle karşı karşıya kaldığını bize söylüyorlar. Ucuz gümüş alacağım diye bir şey yok. Ucuz gösteriyorlar ama vermiyorlar.
HABER GLOBAL