Gülçiçek'ten 'çözüm' çağrısı

TAKİP ET

Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, yüksek kira ve konut fiyatlarının ancak çok büyük konut projelerinin hayata geçirilmesi ile aşağıya çekilebileceğini belirterek, çözüm çağrısı yaptı

Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, rekor kıran ve devam eden yüksek kira ile konut fiyatlarını değerlendirdi. Gülçiçek, ekonominin adeta çıldırdığını belirterek, yüksek fiyatların aşağıya çekilip dengelenmesinin ancak Türkiye genelinde büyük konut projelerinin hayata geçirilmesi ile mümkün olabileceğini vurguladı. 

MALİYETLER 
DÖRDE KATLANDI
 

Türkiye'deki yüksek arazi, kira ve konut fiyatlarının aşağıya çekilmesi için başka ülkelerde uygulanan modellerin gündeme getirilmeye çalışıldığını belirten Gülçiçek, söz konusu modellerin çözüm olamayacağının altını çizdi. Gülçiçek, "Çünkü öğrenilmiş çaresizlik öğretilmiş bize. Kiralar konut ve arsa fiyatları yüksek. Herkes şikayet yarışına girmiş ama, ülke gerçekleri ortada. Geçen yıl 6 TL'ye alınan mazot, 24 TL olmuş. Herşey dörde katlanmış, malzeme ve arsa fiyatları yükselir tabiki ne  bekliyordunuz! Fiyatların aynı kalmasını beklemek boş hayalden başka birşey değil "dedi. 

GEÇEN YIL SİNYALLER 
VERİLMİŞTİ ÖNLEM ALMADIK 

Geçtiğimiz yıl fiyatlarda kısmi artışlar yaşanmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığının altını çizen Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, "Geçen yıl bu fiyat artışlarının ilk belirtileri vardı. Ancak hiçbir tedbir alınmadı. Türkiye çapında büyük bir toplu konut hamlesi başlatılmış olsaydı,  bugün artarak devam eden sorunun çözümünde büyük yol almıştık. Bu büyük sorun için şimdi dünyada rol model çözüm yolları arıyoruz. Şöyle bir gerçek var. Türkiye'nin gerçekleriyle, dünyanın gerçekleri çok farklı. Biz daha gayrimenkul sektöründe yeterli veriye, geçmiş data bilgilerine  gelecek vizyonuna sahip değiliz ki bir sistem uygulayalım oda başarılı olsun. Enflasyonun çıldırdığı bu piyasada ve serbest piyasa koşullarında model uygulayarak çözüme ulaşmak imkansızdır "ifadelerini kullandı. 

TEK YOL DAHA FAZLA ÜRETİM 

Çözüm yolunu açıklayan Gülçiçek şöyle devam etti; "Yarından tezi yok Türkiye çapında çok büyük konut projeleri başlatılıp bu yolla piyasada dengeleme yapılmalıdır. Kamunun elinde çok büyük araziler var, özel sektör ve kamu buraları  konuta dönüştürerek  değerlendirilmeli, yoksa bu sorun önümüzdeki yıllarda da büyüyerek devam edecek. Konut fiyatlarındaki artışın önümüzdeki süreçte de devam etmesini bekliyoruz. Bu gün gerekli adımlar atılsa sonuçlarını en erken bir yılda alabiliriz. Konut üretimi zaman alıyor. Gerekli adımları atmazsak, bu durum içinden çıkılmaz bir hal alacak. Her sıkıntıda yine model aramakla geçer günlerimiz. Bir arpa boyu yol alamayız. Tek çıkış yolumuz daha fazla konut üretmek, model aramak değil.

Ülke olarak çok fazla göç alıyoruz, bu sorunu ortadan kaldırmanın yolu daha fazla üretmek arz talep dengesini sağlamaktır." Feride SEZGİN