Hal Projesine Bir İptal Daha

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra Ovası'na yapmayı planladığı hal projesi ile ilgili kamulaştırmaya dayanak olan kararın iptal edilmesinin ardından bir durdurma kararı daha geldi. 

 

Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra Türbeler Mahallesi'nde yapmayı planladığı Meyve Sebze Hali projesi ile ilgili kamulaştırmaya dayanak olan 'kamu yararı' kararı mahkemece iptal edilmişti. Belediyenin istinaf talebi ise kesin olarak reddedilmişti. Bölgenin 'mutlak sulu tarım arazisi' olduğunu belirten mahkeme kararının ardından, bir durdurma kararı daha geldi. ZMO Samsun Şube Başkanlığı'nın 3.İdare Mahkemesi'ne söz konusu alanın tarım dışı amaçla kullanılması talebine olur veren Tarım ve Orman Bakanlığı kararının iptali için açılan davada, mahkeme telafisi imkansız sonuçlar ortaya çıkacağına dikkati çekerek oy çokluğu ile yürütmeyi durdurdu. 

KAMU YARARI KARARI 
İPTAL EDİLMİŞTİ 

Meyve ve Sebze Hali projesi ile ilgili daha önce İl Encümeni'nde 'kamu yararı' kararı alınmış, imar planları Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilmişti. Bölgede üretim yapan çiftçilerin ve arazi sahiplerinin itirazları ise Büyükşehir Belediye Meclisi'nde reddedilmişti. Kamu yararına dayanak olan Büyükşehir Belediyesi'nce devam ettirilen kamulaştırma işlemlerine çiftçiler ve arazi sahipleri dava açarken, İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkeme adeta ders niteliğinde karar vermişti. Mahkeme, kamulaştırma işlemlerine dayanak olan İl Encümeni'nin verdiği 'kamu yararı' kararını ve Samsun Valiliği'nin olur kararını iptal ederek, bölgeyi 'sulu mutlak tarım arazisi' olarak tanımladı.

Mahkeme 'kamu yararı' kararı alınmadan gerekli incelemelerin Büyükşehir Belediyesi'nce yapılmadığını, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin sahada yaptığı incelemeler sonucunda bölgenin 'sulu mutlak tarım arazisi' olarak tespit edildiğine dikkati çekti. Mahkeme, kamu yararı kararının hukuka aykırı olduğunu savundu, kanuna göre bölgenin tarımsal amaç dışında kullanılamayacağının altını çizdi. Mahkeme yapılan istinaf başvurusunu ise oybirliği ile reddetti.  

TELAFİSİ İMKANSIZ 
SONUÇLAR DOĞURABİLİR
 

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanlığı, ikinci kez 3.İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması talebiyle başvuruda bulundu. ZMO, kamu yararı iptal kararınıda dosyaya sundu. Mahkeme bölgenin mutlak sulu tarım arazisi olduğu, hal projesi ile ilgili başka alan araştırması yapılmadığı, tarım dışı amaçla kullanılmasının hukuka uyarlık bulunmadığı tespitlerine yer vererek, projenin uygulanması halinde telafisi imkansız sonuçların ortaya çıkabileceğini belirterek, oy çokluğu ile Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere yürütmeyi durdurdu.  Zekeriya FIRAT 

Bölgede ekim var  
Bafra Ovası'nda ise üreticiler yeni tarım ürünleri için ekime devam ediyor. Üreticiler yılda çok kez ürün alınabilen bölgenin imara açılma girişimine isyan ediyor.